Hlavní navigace

Názor ke článku "Stavební dozor" nad programátorem od Skřetík - V první řadě bych se soustředil na to,...

  • 10. 5. 2013 7:51

    Skřetík (neregistrovaný)

    V první řadě bych se soustředil na to, zda má vůbec smysl řešit nějaké "kontrolování". Pokud firma nespecifikovala přesně co chce, jak to chce atd., stejně na dotyčného nemáte páku takže výsledek bude, že se z okna vyhodí to co se zaplatí programátorovi + váš čas + čas někoho, kdo bude analyzovat.

    V řadě druhé, "stavební dozor" se používá na stavbě domu kde proběhne nejdřív nějaká diskuze klienta s architektem, návrh, kontrola, odsouhlasení, pak předání stavební firmě. Pokud vývoj software probíhá tak, že se programátorovi řekne "no tohle jako bude dům, tak nám to udělejte", a v průběhu se specifikuje "udělejte tam nějak dveře a okna, na to jsme nějak zapomněli", "víc červené prosím", "okno trochu víc doleva", zabere to nepochybně tuny času. Tohle je v zásadě kámen úrazu podobných projektů, protože jsou v zásadě dvě cesty (a pak cokoli mezi).
    a) klient s programátorem se domluví co přesně v této etapě chtějí, programátor udělá, vše se zkontroluje, dělá se nová etapa
    b) klient s programátorem se snaží nějak "průběžně" stále měnit zadání tak, aby klient dostával to co chce

    Problém je, že u a) klient dostává něco co ve výsledku nechce, ale programátor může alespoň analyzovat a pracovat. U b) pak sice klient jednou dostane to co chtěl (a na začátku to nevěděl), ale znamená to nutnost spolupráce, takže to žere oběma stranám spoustu času, a ve výsledku neexistuje nic jako "zadání je hotové" protože neexistuje ani zadání. Tohle by teoreticky mohl řešit projektový manažer, ale u podobných "bezedných děr" to v zásadě jen zdvojnásobuje strávený čas protože ve výsledku programátor stejně pořád předělává.

    Jinak chtít "dodatečně" vědět, co programátor dělal mi přijde jako trochu problém. Pokud verzuje pak samozřejmě "nějaké" informace dostanete, otázka je zda to nebude něco jako
    3h "výstup č. 1"
    2h "úprava výstupu č. 1 dle nových požadavků"
    1,5h "úprava výstupu č. 1 dle nových požadavků"
    2h "úprava výstupu č. 1 dle nových požadavků"
    4h "rework výstupu č. 1 dle nových požadavků"
    2h "úprava výstupu č. 1 dle nových požadavků"

    3h tvorba seznamu co jsem dělal