Hlavní navigace

Názor ke článku "Stavební dozor" nad programátorem od Pavel - Toto je klasická ukázka amatérismu. V celku se...

  • 9. 5. 2013 18:08

    Pavel (neregistrovaný)

    Toto je klasická ukázka amatérismu. V celku se vždy jedná o ucelené dílo. Je to obdobné jako jiná díla: malé nebo velké stavby, umělecká díla, podnik, cokoliv, jsou tam účastníci (zadavatel, dodavatel, uživatel), ekonomická kritéria (zjednodušeně náklady/výnosy/pro­vozní náklady aj.) a řada jiných vlivů. Stavbu si dovedeme představit všichni - nezačínáme nákupem materiálu, sehnáním dělníků atd. Kdysi, tuším že v PVT, byly vytvořeny směrnice pro tvorbu ASŘ - primárně pro ekonomické úlohy ale s přihlédnutím k automatizaci procesů - a ač nerad, jsem se s nimi musel postupně seznámit. Na svoji dobu to byl velice precizní materiál a neuplatnil se proto, že ti amatéři, co vytvářeli ASŘ, jim nerozuměli. Začínalo to zadáním, pak studie, úvodní projekt, oponentura úvodního projektu, rozčleněním na etapy, možnosti pokračování atd. A možná jste si všimli, že se vůbec nemluví o programování nebo programátorech. Programátor je vlastně zedník a je věcí realizátora aby si zajistil šikovné dělníky. A aby je řídil.
    To není velikášství, i kdyby to vše dělal jeden člověk - a u větších věcí to ani není možné ani zdravé - tak v určitém rozsahu se musí vlastně všechno provést.
    Zmiňované téma je tedy klasickou ukázkou chybného postupu od samotného začátku řešení této úlohy. Téma to je na knihu.
    Takže možná vyhodit programátora, ale určitě hledat solidního dodavatele. Takže v počátku jde rozhodně o neschopného zadavatele - asi amatéra. A kdo ho zaměstnává? Atd.