Hlavní navigace

Penízky pro vás na přilepšenou

29. 6. 2011 10:12 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Přesně pod tímto titulkem se na jednom „dámském“ webu objevil článek popisující obchodní model jedné společnosti. Já jsem se k informacím o ní dostal skrz svou ženu, která to má od jedné ze známých z kurzu plavání dětí. A začala u nás doma na toto téma debata. A protože víc hlav, víc ví, chci rozjet debatu i zde.

Dnešní doba žádá hodně opatrnosti a hodně rozmýšlení, než uděláte nějaký krok, který byste mohli později litovat. Musíte být opatrní. Možná jste se skrz své partnerky/ženy či jiné známé dostali k nabídce společnosti Acrus. Jedná se o tzv. spotřební klub. Podstat fungování je celkem jednoduchá :

  • měsíčně vezmete všechny své účtenky za jídlo, za spotřební zboží, za nájem, za služby, za úvěry a pošlete je této společnosti. Ta vám na jejich základě vrátí 30% utracené částky.

Tohle zní báječně, ale zdravý rozum se tomu zdráhá uvěřit. Proč by to někdo dělal? Kde je business model? Jak do systému plynou peníze?

Začnete logickyna stránkách jmenované společnosti a hledáte další informace. Jenže jaksi skoro žádné nedostanete.  A dobrat se k nim je na stránkách vlastně nemožné, protože tam ani žádné informace nejsou. Vše se dozvíte na tzv. prezentaci nákupního programu. Stránky všeobecně jsou docela strohé, vytvořené v CMS Joomla verze 1.5. A nikdy vlastně ani nebyly zamýšleny jako komplexní informační zdroj. Informace tak dostanete jen na zmiňovaných prezentacích.

Pochybnosti

Stále mi to hlodalo v hlavě a přemýšlel jsem, jak se přesvědčit, že něco takového nemůže fungovt a kde je ten zádrhel. Objevil se docela brzy. Abyste mohli slevy čerpat, musíte si zaplatit členství. Buď 5 000 a jedete v tom sami, nebo 2 000, ale musíte pod sebou mít další dva lidi, kteří zaplatí také 2 000. Toto je má Pochybnost č. 1. Když je to tak výhodné, proč si členství předplácím (Šimek s Grossmanem tvrdí, že přece nechci slevu zadarmo)? Nicméně pro zmírnění strachu dodává společnost Acrus, že se jedná o zálohu, která je vratná. Nicméně je zde také podmínka, že pokud do stanovené doby neseženete „své“ lidi, záloha propadá…

Z dalších diskuzí také vím, že dva lidi pod sebou nestačí jen najít a zaregistrovat, také oni musí sehnat dva lidi a pak teprve začnete fungovat i vy. To je Pochybnost č.2. Ke cti společnosti pak přispívá to, že pokud lidi již jednou seženete, nemusíte shánět další. Vaše skupina je kompletní a nemusí být nutně rozšiřována.

Na diskuzních fórech najdete hodně příspěvků od těch, kteří v programu fungují a jsou vypláceni, také zde najdete spoustu těch, kteří vypláceni nejsou a údajně s nimi nikdo nic neřeší.Je to diskutabilní, můžete věřit jak jedné tak i druhé straně.

Jak už jsem řekl, paradoxně nejvíce informací získáte na jiných, než domovských stránkách. Například zde se jeden z manažerů rozepsal poněkud více, ale žádné pochyby nerozptýlil. Jen zopakoval to, co už víme, ale neosvětlil, z čeho je celý kolos živen. Pochybnost č. 3 tedy souvisí s tím, že pokud bude dostatek nových lidí se vstupním poplatkem, budou vypláceny i 30% náhrady pokud opravdu nebudou chodit poplatky od řetězců. Tak si říkám, že je to práce pro novináře, který by to prověřil jako „bežný“ klient a pak začal šetřit jako novinář.

Takový novinář se našel a vše sepsal do tohoto článku. Článek je z minulého roku a celkem podrobně popisuje obchodní model i zjištěné věci. V podstatě z článku vyplývá :

  • když se o věc začnete zajímat podrobněji, máte dojem, že se jedná o tzv. pyramidovou hru, případně letadlo. Tomu se představitelé firmy vehementně brání a odmítají to.
  • pokud se bavíte s manažery společnosti jako zájemce o vstup dozvíte se, že hlavním zdrojem příjmů jsou smlouvy s velkými řetězci typu Kaufland, Ahold, Tesco či OBI. Za klubem stojí velká nákupní síla a skrz něj se získávají marketingové údaje, které jmenované společnosti platí. Pokud by některý řetězec klubu zpět neplatil, odejdou zákazníci jinam a to se řetězci nebude líbit. Proto bude platit. Tohle je třeba má Pochybnost č.4.
  • jako novinář máte možnost oslovit jmenované řetězce a zeptat se jich, jak je smlouva mezi Acrusem a nimi postavena. Dozvíte se, že tyto smlouvy neexistují a že nechcete, aby někdo spojoval vaše jméno s tímto klubem.
  • při zpětně konfrontaci s manažerem na téma smlouvy s velkými řetězci se dozvíte, že je to obchodní tajemství a že vám vlastně není nic do toho, s kým mají smlouvy sepsané. To je má Pochybnost č. 5.
  • nejedná se o pavouka (strukturu) ale o pentabinár. V širých vodách internetu však o něm nenajdete ani slovo.

Uvedený článek beru jako hlavní zdroj informací pro mé rozhodování, jak s tímto projektem naložit. Vše, co jsem nastudoval mne bohužel přinutilo, se této výhodné nabídce nevěnovat, protože to má až příliš mnoho společných prvků s jinými, dnes již i právně označenými „podvodnými“ společnostmi. Pro mne je to risk, i když věřím, že to může fungovat a funguje a v systému někdo vydělává. Možná by mne dokázala přinutit o tomto projektu uvažovat více skutečnost, že mi vstupní poplatek strhnou z částky, které mi řetězce zaplatí.

Je toho ještě více, ale nechce se mi v tom pitvat, je to zbytečná ztráta času.

Navíc mne skoro děsí, že mají k dispozici i další dva programy zvané Zlaté spoření (investice do zlata) a Auto (nákupy automobilů až o 50% levněji). K nim však informace nemám žádné, musel bych na prezentaci.

Berte to jako informaci k zamyšlení, pokud máte osobní zkušenost, vyjádřete se v diskuzi.

P.S. Pobavil mne i jeden příspěvek v nějaké diskuzi, který jasně dokazuje, že Acrus je letadlo.

Sdílet