Hlavní navigace

Názor ke článku Když si vývojář obhajuje svůj názor od D.A.Tiger - [Svaťas; 52 - 53] Na jednu stranu přijde poměrně...

  • 7. 4. 2009 8:59

    D.A.Tiger (neregistrovaný)

    [Svaťas; 52 - 53]
    Na jednu stranu přijde poměrně zvláštní rešit jestli se samospustitelný archiv extrahuje do slozky "Plocha", nebo kamkoliv jinam, včetně "temp". Pokud se mi to tam nelíbý, není problém to kdykoliv smazat, popřípadně přesunout na jiné místo. Pokud bych to už chtěl, jako programátor, nějak řešit, pak asi tím způsobem, že při spuštění takového archívu nabýdnu uživateli možnost zadat jinou cestu, kam mají být soubory z archívu rozbaleny a možnost zvolit, zda mají být po provedení požadovaných operací smazány. Ve většině programovacích jazyků, které znám není taková věc nic těžkého a ani taková úprava by neměla být nijak extra složitá a velký zásach do celého programu.

    Explicitní rozbalování do "temp" problém zůstavájících souborů dnes neřeší tuším ani v Linuxu. Ve Windows nejsou tyto složky automaticky promazávany a mám pocit, že už ani v Linuxu (alespoň u mě v debianu /temp nikdo nepromazává, i když dřív tomu tak bylo). Dá se to samozřejmě zařídit velmi jednoduchým skriptem nebo dávkovým souborem ve Windouws (avšak pochybuju o tom, kolik z Win BFU o tom ví a bylo by schopno takovou velmi jednoduchou dávku napsat ;) ), nebo alespoň instalací nějaké utilitky, které to udělá. (Já to řeším v obou případech většinou skriptem, který při vypnutí (Linux) / startu (Win) systému, všechno v těchto adresářích (dají se však nastavit adresáře a soubory, které bude ignorovat) zabalí do archívu a pak zkontroluje jenom jejich časový příznak. Nešáhlo-li se na tyto archívy určitou dobu, pak jsou smazány.

    Nicméně faktem je, že obecně vytváření a uskladňování souborů tam kde by měli být je velkým nešvarem spousty aplikací nejen ve Windows (Zkuste si prohlédnout skryté soubory v
    \~ - mě z toho co tam nejdete naskakuje kopřivka. A bohužel není moc možností jak takový z odpuštěním brajgl zpacifikovat. Jeden z mnoha důvodů proč by mělo existovat nějaké konfigurační rozhraní, které by v tom udržovalo přehlednost a pořádek).