Hlavní navigace

Když prognóza selže

28. 1. 2010 12:49 Svatopluk Vít

Když trochu umíte s počítačem, začnou se vás lidé z okolí ptát na věci související s IT, váš názor má jistou váhu. To asi známe všichni. Občas poradíte konkrétně, občas předvídáte. Já jsem také předvídal, šeredně jsem se spálil. Konkrétněji – někdo se mne ptal na problém s webhostingem.

Jako jeden ze základajících členů české komunity redakčního systému Joomla bych měl mít celou problematiku v malíčku. Snažím se o to. Dosti podstatným faktorem, který ovlivňuje výsledný efekt je i webhosting, který si pořídíte. Zvláště v minulých letech byla Joomla na nastavení hostingu hodně háklivá, s příchodem nové verze 1.5 se to výrazně zlepšilo.

Pak tedy nepřekvapí, že jeden z nejčastějších dotazů na fóru je : „Poraďte mi nějaký freehosting prosím.“ Na tento dotaz jsme všichni docela vysazení, protože jako kolotočářskou odrhovačku stále dokola říkáme, že freehosting pro Joomlu opravdu ne. Když tedy uživatel tento fakt vstřebá, logicky následuje druhý dotaz na to, jaký placený hosting…

Z důvodu masové reklamy (ať už té legální v podobě všemožných bannerů či pochybné ve formě spamu ve fórech či v mailech) zná spousta začátečníků právě hosting Banán.cz. Hodně lidí u něj hostuje, někteří i své stránky postavené na Joomle. Proto nepřekvapí, že na tento hosting občas přijde diskuze.

V polovině ledna došlo k hacku stránek tohoto webhostera. Což o to, stát se to prostě může. Dostal jsem však dotaz, zda má dotyčný člověk své stránky přestěhovat jinam. Z vlastní zkušenosti jsem dal radu, že ať tam klidně zůstane (pokud s ním nemá jiné problémy), protože blesk přece nikdy neuhodí dvakrát na to samé místo. Také jsem věřil tomu, že si provozovatel prostě dá pozor, vše zároveň zkontroluje a k něčemu podobnému už jen tak nedojde.

Ale prognóza selhala. Hack byl proveden znovu. strhlo se kolem toho hodně diskuzí a nabízí se spousta teorií, proč k tomu došlo. Definitivní korunu tomu ale všemu nasadili dnes ráno, kdy se zjistilo, že hacker provedl úspěšný útok potřetí. V diskuzích najdete spoustu lidí, kteří tvrdí, že jim od hackera přišly údaje, které jsou nové (rozuměj tomu tak, že po druhém útoku byl proveden reset hesel a to hlavně z bezpečnostních důvodů) a právě tyto nové údaje začaly lidem do schránek chodit.

Prognóza o dvojitém blesku nevyšla a asi ji budu muset ze svého repertoáru vyřadit. Ale ta prognóza asi neplatí hlavně z toho důvodu, že profesionalita lidí, starajících se o tento hosting je na nízké úrovni. Ať už se jedná o administrátorské kvality (který admin ponechá v systému díry tak, aby bylo možné třikrát za sebou  hacknout server) nebo i umění krizové komunikace. Pěkně se o tom píše v článku na Lupě. Pokud tedy občas někomu radíte, dávejte si větší pozor.

Sdílet