Hlavní navigace

Názor ke článku Kdy začneme brát vážně licence? od svatas - [92] Mr. Zdeeck a ostatní Prosím uvědomte si jednu...

  • 3. 12. 2007 9:22

    svatas (neregistrovaný)

    [92] Mr. Zdeeck a ostatní
    Prosím uvědomte si jednu věc. Já nebrojím proti SW pirátsví atd. Vím, že tady je a bude a že ochrany se míjejí účinkem.

    Ano sám jsem s ním také začínal (viz historie o Atari). Nejsem radikální zastánce a určitě byste po důkladné kontrole zjistili, že i já nemám vše čisté.

    To, o čem se snažím psát je však někde jinde. Je zde nějaký komunikační protokol (ICQ) a nějaká síť, na které se tento komunikační protokol používá. Pravidla pro využívání této sítě říkají, že ji může využívat jen ten, kdo k tomu využije prostředků (kecálků), které si provozovatel této sítě přesně specifikuje.

    A teď - pokud se rozhodnete tuto síť využívat, můžete to dělat jen s využitím programu, který provozovatel určil. Našli se však lidé, kterým se daný "schválený" program nelíbí a rozhodli se, že si vytvoří vlastní a lepší (Miranda, QIP, Kopete atd.). Jenže tím vlastně porušili podmínky, za kterých provozovatel síť provozuje. Prostě nechce mít ve své síti programy, které neschválil (ať už z jakýchkoliv důvodů). To, co se mi nelíbí je fakt, že v Česku se říká, že ICQ klient od provozovatele je špatný (a to je), ale můžete to sbnadno obejít tím, že si nainstalujete jiný program. Nikdo už ovšem neříká, že tento alternativní program (byť existující), vlastně v síti ICQ nemůžete použít, protože si provozovatel sítě vymínil, že to dělat nemůžete. A vadí mi názory, které říkají, že to používat jde (provozovatel to nijak neomezuje), tak v čem je problém? Portály pak píšou o tom, jak je ICQ úžasné (ale samozřejmě ne s oficiálním programem) a o problému s porušováním podmínek používání ICQ sítě se prostě taktně mlčí.

    Napadá mne příměr. Když je stahování legální, proč se ty stejné portály (píšící o alternativních klientech pro ICQ síť) pravidelně nevěnují stránkám, kde si můžete stáhnout MP3 (bez ohledu na původní vlastníky práv)? Přece je to legální a stahovat si můžete co chcete (a pořád mne o tom tady všichni přesvědčují).

    Podle mne je to celé v tom, že se jedná jen a pouze o jakési smluvní podmínky, jejichž vymáhání je relativně problémové. Proto vlastně žádný postih nehrozí a když nehrozí postih, je to OK. Takže o co jde? Ano a přesně tenhle přístup mi vadí.