Hlavní navigace

Názor ke článku Kdy začneme brát vážně licence? od Xeelee - Autor je nenapravitelný idealista. Jsem student s prachbídným příjmem....

  • 30. 11. 2007 20:17

    Xeelee (neregistrovaný)

    Autor je nenapravitelný idealista.

    Jsem student s prachbídným příjmem. Několik originálek hudebních alb mám, ale drtivá většina hudby je postahovaná. Kupování hudby na netu v mp3 opravdu není nic po čem bych toužil a ve FLAC nebo OGG Vorbis se hudba schání velmi těžko. Pro placky nenacházím využití.

    Na druhou stranu mám 27 originálních DVD z Levných knih, protože například staré japonské filmy od Akira Kurosavy apod. se schánějí opravdu špatně. DVD jsou ve výborné kvalitě se skvěle přeloženými titulky za 99 Kč.

    Ceny, za které se normální CD a DVD prodávají jsou opravdu nehorázné. Podívejte se kolik v některých státech stojí nosiče. Často jsou levnější při několikanásobně vyšší životní úrovni obyvatel. Nemyslíte, že tu je něco špatně? Pokud všichni začnou kupovat originální nosiče (což se nestane), tak se tím nic nevyřeší. O fyzické datové nosiče přestává být zájem a dokud si to distributoři neuvědomí, tak se bude stahovat čím dál tím víc. Lidé si na to zvyknou a nenaučí se stahovat za peníze hudbu nebo filmy z internetu. Spousta vydavatelství prodává nosiče s DRM (nepřehraji) a někteří specialisté přidávají jako bonus i rootkity, že?

    Já osobně bych neměl problém poslat některým oblíbeným autorům peníze na účet i přes nedostatek financí, pokud by se mi dílo opravdu líbilo a pokud bych sehnal soubory v dobré kvalitě. Ve většině případů bych nezaplatil nehorázné peníze (za CD, DVD, bezztrátově komprimované nebo za nekomprimované soubory), pokud bych předtím desku neslyšel a film neviděl.

    Je opravdu to co dělám nemorální? Není náhodou vzniklá situace částečně důsledkem chování vydavatelů? když si koupím originální nosič, tak z toho autor uvidí velký prd, takže jedinou motivací ke koupi je často dost pochybná kvalita.