Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Procento vs. procentní bod.

  • 20. 5. 2012 10:53

    kejv (neregistrovaný)

    [275] Ackoliv jsem o pojmu procentni bod nikdy predtim neslysel (nebo jsem nad tim neuvazoval), tak uz po precteni 4.odstavce clanku my bylo jasne, o co jde. I kdyz tedy podle tveho znaceni patrim do skupiny b, s tvym komentarem souhlasim. Pokusim se pouze vysvetlit, proc si myslim, ze b je spravne.

    Za prve doporucuju precist komentar [46], kde situace popsana tak jasne, ze uz to snad ani vic nejde. Ale predem predpoklada, ze b je spravne, a uz nerika (aspon ne tak zrejme), proc tomu tak je. Toto vsak vysvetluje komentar [153]. To je myslim o dost presvedcivejsi duvod, nez uvadis ty pro svou interpretaci a, tj. "protože v té větě nebylo sděleno že by se těch 5% mělo vztahovat k něčemu jinému". Stejny argument bys totiz mohl pouzit ve prospech b (a mel bys pravdu :-).

    Zkratka snazime se o to, abychom se vyjadrovali (v ramci moznosti jazyka) jednoznacne (at uz v mluve nebo v textu). Jinymi slovy ten argument, co uvadis u b, je naprosto vystihujici. Kdybys mel vyraz
    4+6*5,
    tak bys taky mohl rict, ze protoze veta se cte zprava doleva, tak tady neni duvod to delat jinak, a vysledek by byl 50. Co kdybys ale chtel, aby byl vysledek 34? Jasne mohl bys napsat
    6*5+4,
    ale tim by ses mlcky pripravil o komutativitu scitani, coz by byla skoda. Proto (ale ne jenom) se zavedly do aritmetickych vyrazu zavorky a priorita operaci, analogie procentnich bodu pri pocitani s procenty. Kdyz reknu, ze podil firmy na trhu zvrostl o 10 procentnich bodu, nemusi si ctenar domyslet, z kterehoze zakladu se onech 10 procent pocita.