Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Procento vs. procentní bod.

  • 14. 5. 2012 22:14

    Jiří Pudil (neregistrovaný)

    [179] "že procentní bod je podílem z jakéhosi podílu sama sebe." Procentní bod není žádný podíl. Procentní bod vyjadřuje rozdíl mezi dvěma podíly jednoznačně, zatímco použití procent dovoluje dvě různé interpretace.

    "Z uvedeného grafu je jasně patrné, že jde o procenta. Stejně tak v tabulce druhého uvedeného odkazu je zobrazen např. pokles podílu IE o 15% (11/2007 versus 11/2006) z 77,36 % na 62,57 % tržního podílu. V textu pak autor chybně používá patvar procentní bod místo procento." Jde o procenta jako "jednotku", proto je použit výraz procentní bod. Jinak by pokles o 15 % znamenal 77,36 * 0,85 = 65

    "Navíc jste absolutně nepochopil, že jsem poukázal na to, že ve všech přehledech se řeší tržní podíl vůči celku, vůbec nikdo neuvádí nárůst vůči sama sebe".
    Máte pravdu, zřejmě jsem to nepochopil. Procentní bod se ale používá v souvislosti se změnou. V textu se téměr nikde neuvádí *jakýkoliv* nárůst, jsou tam jen absolutní čísla (podíly). Tam, kde se mluví o změně, jsou použitý procentní body.

    (což trefně glosuje /174/), neboť to nikoho (snad vyjma tvůrců) nezajímá… Chápu, že řada lidí dnes nedokáže přečíst tabulku, natož pak graf, pak ale ať neiterpretují bláboly o neexistujících "operátorech"…