Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Proč není internetová reklama totéž co letáky.

  • 9. 6. 2009 16:09

    BLEK. (neregistrovaný)

    [69]: co se snažím vyvrátit je tvoje přesvědčení kvůli reklamě si ty weby na internetu čteš zadarmo.

    Můžeš si sice říct: "já se kouknu na reklamu Microsoftu na Rootu, ale Windows si nekoupím, takže si vlastně Roota čtu zadarmo a Microsoft mi to platí". Jenže jednoho dne třeba narazíš na program, který nutně potřebuješ a který je pouze pro Windows (je pouze pro Windows, protože MS má monopol, k čemuž ta reklama přispívá). A náhle za ty Widle musíš vysolit několik tisíc. Z těch několika tisíc si většinu Microsoft rozebere a Rootu dá pár korun.

    Co je v důsledku efektivnější:
    A) zaplatit Rootu pár korun? (kdyby neexistovala reklama a neexistoval ani monopol Microsoftu způsobený reklamou).
    B) nebo zaplatit Microsoftu několik tisíc za Widle a za Opice, proprat to přes celou strukturu korporace a reklamní agenturu, aby se nakonec k Rootu dostalo jen pár korun?

    Efektivnější je možnost A), nicméně lidé mají chybu ve vnímání a možnost B) považují za výhodnější.

    Navíc, i když si ty Widle sám nekoupíš, stejně za ně platíš. Když si např. koupíš rohlík a pekař má Widle (protože účetní program existuje pouze pro Widle, protože MS má monopol, protože reklama!), tak jsi část ceny toho rohlíku dal Microsoftu (který z toho ještě menší drobek dá Rootu v reklamě). Ta část je nepatrná, ale mysli na to, že Microsoftu platíš prakticky u jakéhokoli nákupu (protože jakýkoli obchodník má Widle). Když platíš daně, zase platíš Microsoftu, protože ve státní správě jsou Widle (protože má MS monopol, protože reklama!).

    Čili tvoje představa, že kvůli reklamě si čteme servery na internetu zadarmo, je naprosto mylná. Ty peníze na provoz serverů typu Root se jen tak samy nikde neobjeví. Ti zadavatelé reklamy nejsou dobročinné organizace a nebudou si zadávat reklamu, kdyby se jim to nevrátilo. Ty peníze za servery na internetu "zadarmo" zaplatíš v ceně spousty jiných produktů, které si kupuješ.