Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku „Je lepší Windows nebo Linux?“ je špatná otázka.

  • 19. 5. 2013 12:02

    Logik (neregistrovaný)

    29: Proč většinu z toho, co popisujete, tak se mi nestává (alespoň nikoli v míře větší než na linuxu) - a to používám Windows denně a k mnoha různým činnostem?

    Virtualizaci na winech používám, masivní multitasking také, a windowsy na starém Phenomu X3 jsou svižnější než Linux na noutu s i5 (obé SSD, takže diskem to není) - a ne jedna distribuce. Ale pozor: narozdíl od Vás z toho nevyvozuju, že windows jsou rychlejší.

    Já neříkám, že některé z těch problémů, které popisujete, na winech opravdu neexistují. Existují. Ale stejnětak existuje hafo problémů s linuxem, od zmiňovaných grafických driverů, přes nefunkčnost clipboardu, rozbití balíčkovacího systému (pravda za to mohl spíš brtfs), nefunkční hybernace, pomalost window managerů, problém s mountováním síťových disků a výkonností samby a mohl bych pokračovat. Kdybych na základě Těchto zkušeností hodnotil linux, tak bych úplně stejně jako Vy mohl prohlásit, že linux je křáp.
    Není - jen má své problémy a protože je vyvíjen úplně jiným modelem než winy, tak jiné problémy - a proto se také hodí na jiné typy nasazení. To je celé.

    O Vaší zaujatosti svědčí už samotnej fakt, že zatímco na Winech je stralšlivej problém, když defaultní správce souborů je nepoužitelnej. Ale když je totéž na linuxu, tak jste si prostě nainstaloval jinej a no problema - a navíc ne jeden, používáte jich asi pět, což svědčí o tom, že tam ani žádnej, kterej by svojí kvalitou přesvědčil natolik, že by se stal mainstreamem (jako totalcommander na winech). Trochu objektivity, prosím. To, že linux je opensource projekt a člověk mu tedy nemá za zlé, že je v něm občas něco rozbité, neznamená, že to v něm rozbité není.

    PS: A např. dosbox mám prostě jednou nainstalovanej a už mi přežil několik instalací nových systémů, kopírování na jiné systémy, běží furt a bez problémů.

    PPS: Ad srovnání v učebně: jaksi neberete v úvahu, že linux běžně děti neumí, zatímco winy ano, takže když se budou snažit něco rozprasit, budou to právě windowsy. Nicméně XP ještě neměly dobře udělané oddělení systémového uživatele a common usera a to byla opravdu jejich slabina pro takovéto nasazení. Nicméně to je systém z toku 2000. Zkuste si nainstalovat linux z toho roku, taky s ním dnes moc spokojenej nebudete.