Hlavní navigace

BSA opět v akci?

6. 5. 2010 20:50 brk

BSA asi není potřeba příliš představovat. Jen zde na Root.cz Google před vydáním tohoto zápisku indexuje 572 odkazů týkajících se BSA a to je při zaměření serveru zejména na svobodný software vypadá jako působivé číslo.

Dnes jsem se setkal v jedné nejmenované firmě s dopisem dávajícím na vědomí, že BSA byla informována o možném používaní nelegálního softwaru v dané organizaci.

Na podzim loňského roku rozjela BSA kampaň vyzývající firmy k "nabonzování” konkurence a to jsou patrně její výsledky. Pirátství je určitě problém, ale tento způsob komunikace dokáže akorát spolehlivě rozladit.

Když to vezmu z pohledu dané firmy, tak co nový počítač, to licence na Ms Windows a Ms Office. U po čertech drahého oborového software se spolupracuje s distributorem, který se ve firmě i občas objeví a možnost údajně častého používání na více stanicích, než dovoluje licence by byla zde značně problematická a hlavně se o to ani nikdo nesnaží, což ve finále akorát znamená problémy při „přelívání” licencí při výměnách stanic a podobně. Dodavatel informačního systému si své penízky za licence sakra dobře hlídá a i shareware se kupuje, i když zde si dokážu představit, že na nějaké zapadlé stanici existuje program, který má již dávno po testovací periodě a měl být odstraněn, ale prostě se na něj zapomnělo, protože se nepoužívá.

Vzhledem k možným spíše symbolickým škodám mi vyhrožování až 8 lety vězení a údajně obvyklým statisícovým odškodněním připadá minimálně netaktní. Netaktní není ovšem jen text, ale již i vlastní obálka, která je diskrétní asi jako zásilka erotických pomůcek zabalená do průhledné balící fólie. Jestliže se má BSA snažit případný problém řešit a ne jen obtěžovat, tak je to špatná cesta.

Jak další vlnu BSA vnímáte vy, setkali jste se s ní? Dle webu TV Nova se jedná o cca 3500 firem, které spadly do hledáčku tentokrát.

Sdílet