Hlavní navigace

O Xubuntu, chybičce a velké prasečině

1. 11. 2009 17:58 brk

Na svém „desktopu“ (on je to tedy taky notebook, ale plně převzal úlohu desktopu) už nějaký pátek používám Xubuntu. Můj před-předchozí notebook neměl výkonu zrovna na rozdávání a tak jsem hledal něco odlehčenějšího, až padla volba na Xfce. Na desktopu jsem v té době používal Gentoo, což na tenhle HW nebyla ideální volba a v Mandrivě, kterou jsem předtím dlouhá léta ještě pod názvem Madrake používal, jsem s Xfce příliš spokojen nebyl, jak jsem zmínil i v recenzí Mandrivy 2006. Xubuntu zaměřené právě na Xfce se zdálo být ideální volbou a v jednom z PC ho používám do dnešních dnů. Tenkrát na pomalejším železe mi příliš nevyhovoval výchozí pošťák Thunderbird, ale nahradit jej něčím odlehčenějším nebyl problém. Zkoušel různé klienty, ale nejvíc mi padl do oka Sylpheed a tak padla volba na něj. Postupně jsem si ho oblíbil tak, že ho mám všude, stejně jako Xfce, ale to je celkem fuk.

Když se vrátím do současnosti, tak Xubuntu 9.04 jsem nejen kvůli patáliím s Intelem neměl rád ani trochu a tak jsem již cca před měsícem přešel na betu Xubuntu 9.10. Všechno fungovalo skvěle, až na jednu drobnost. V mém oblíbeném Sylpheedu přestala fungovat kontrola pravopisu. Neměl jsem to příliš čas řešit, až den před vydáním jsem na to mrknul víc a zjistil jsem, že balíček je přeložen s volbou –disable-gtkspell. Zkusil jsem tedy balíček přeložit s volbou –enable-gtkspell a Sylpheed začal při kontrole pravopisu padat. Následují den jsem svou pro mne velmi nemilou zkušenost zmínil pod článkem Ubuntu 9.10 Karmic Koala: vačnatec ladí k dokonalosti a čtenář s nickem Pavolzetor mi řekl, že to má patrně na svědomí nekompatibilita s příliš novou verzi knihovny enchant, čemuž odpovídá i bug #413994, který jsem později našel.

Stejný bug jsem našel i v dalších distribučních bugzillach, ale nikde nebyl žádný patch, pouze stejné konstatování, že se starší verzi enchant 1.4.2 to funguje dobře. 29 října 2009, tedy ve stejný den jako vyšlo Ubuntu 9.10, vyšel i Sylpheed 3.0 beta1. Byl jsem potěšen. Ubuntí bug je z 15.8., přejdu tedy na betu a snad bude klid, řekl jsem si a hned jsem uplácal balíček. Bohužel má radost netrvala dlouho, protože beta (ne)funguje stejně jako poslední stabilní verze a padá také.

Vrátil jsem tedy k úvaze Pavolzetora a zkusil downgradovat enchant na předposlední verzi, ze kterou to vše údajně funguje OK. Přeložený Sylpheed s podporou kontroly pravopisu začal fungovat a nepadá, ale balíčkovací systém z toho nebyl 2× nadšen a neustále chtěl „řešit problém“ stylem upgrade enchant zpět na verzi 1.5 nebo odstraněním Abiwordu, Geditu a asi 20 dalších balíčků, která závisely na těchto dvou. Abiword i Gedit se zdají být v pořádku, nic nepadá, kontrola pravopisu rovněž funguje, jen ten doslova zablokovaný balíkovací systém, dokud problém se závislostmi nevyřeším.

S Debianim balíčky si nijak extra netykám. Na hraní/experimentování mám Gentoo a po *buntu chci, ať funguje. Jestli jde problém vyřešit nějak slušně ně úrovni balíčkovacího systému netuším a číst sáhodlouhý manuál či dlouhatánské seriály a o apt se mi už nechtělo, měl jsem toho už v tuto chvíli tak akorát. Zkusil jsem proto udělal příšernou zvrhlost, ale pomohla mi a vím o ní, takže to jsem časem snadno schopen uvést do původního stavu.

Stáhl jsem enchant 1.4.2, přejmenoval ho na 1.5 a sestavil balíček, který jsem šoupl do systému. Balíčkovací systém je spokojen, protože si myslí, že má svoji verzi 1.5. Programy, které trvaly na tom, že musí mít verzi 1.5 mi fungují také a navíc mám funkční kontrolu pravopisu v Sylpheedu. Prasečina je to samozřejmě nehorázná, takže si ani nedovolím něco takového zveřejnit, aby náhodou nějaký zoufalec tento balíček zde nevygooglil a nesnažil se jej použít v domnění, že jde fakt o verzi 1.5. Taky jsem mohl samozřejmě upravit pár balíčku, aby netrvalo na 1.5, ale spokojilo se s 1.4.2, ale tohle byl balíček jediný a tedy méně práce.

Proč to celé vlastně píšu? Za prvé by mne zajímalo, jak to má probíhat správně a pak hlavně, kdyby někdo řešil podobný problém. Mé řešení je asi oprava vybitého okna igelitovým sáčkem a izolepou, ale možná padne něco zajímavějšího v diskusi.

Když se tedy vrátím k správnému postupu, první krok by zcela jistě měl spočívat v kontaktování autora, ale Google mi na dotaz bugzilla na webu Sylpheedu nenašel jen něco v Japonštině a navíc nevěřím, že by o dva a půl měsíce staré záležitosti autor nevěděl a nikdo dřív ho nekontaktoval, ale ještě to zkusím napravit. Docela by mne však zajímalo, jak tyhle stavy řešit na úrovni balíčkovacího systému Debianu. Můžu mu v podobné situaci nějak říct, ať se pro konkrétní případ vykašle na závislosti a dá mi svatý pokoj?

Sdílet