Hlavní navigace

Warez na kolejích, kdy tohle skončí?

14. 12. 2007 21:08 Pavel Chalupa
Hudbu a filmy nechám nakonec a začnu softwarem. Pokud firma používá ke své činnosti nějaký drahý software, tak ho má samozřejmě legálně zakoupený. Ale když ta firma chce zaměstnance, tak vyžaduje, aby s tím softwarem už uměl. Už vidím jak si studenti koupí AutoCAD, Photoshop, Corel nebo cokoliv jiného, jenom s tím cílem, aby se s tím naučili a pak tu licenci nevyužili, protože to pak v zaměstnání dostanou jako pracovní nástroj. Ať už se ty nelegální kopie šíří kamkoliv, jsou to stále podle mě studijní kopie, které ve skutečnosti žádnou škodu nezpůsobují a fungují spíš jako propagace produktu. V okamžiku kdy se s tímto drahým softwarem člověk naučí a zjistí, že by si prostřednictvím něho mohl začít vydělávat, tak už si posléze jako podnikatel sakra pohlídá, aby měl ten software legálně.

A filmy a hudba? Když se můžou vydávat DVD s filmy jako příloha časopisů za 40–50 Kč a lidi to kupují, tak proč by nemohly fungovat online archivy filmů. Zaregistruju se, vyberu si libovolný film, který kdy existoval. Budu mít volně přístupné upoutávky k filmům a můžu si vybírat. Když se budu na nějaký film chtít podívat, tak si zaplatím 30–40 Kč a zařadím si ho do seznamu svých filmů, ke kterým mám přístup. Film budu mít k dispozici v libovolné obrazové kvalitě, podle toho jak mám silnou linku a budu si ho moct pustit třeba desetkrát dokola. V tomhle je prostě nechápu proč tohle nechtějí udělat. A dalo by se to dotáhnout i do detailu tím, že na vstupenky v kinech by se mohly dávat jednorázové kódy, které by v tom online systému daný film zpřístupnily. Pak by se jim každej na nějaký nelegální kopírování vykašlal. To je můj názor.

(Poplatky za média apod. to je svinstvo, to je bez diskuze. Hlavně z principu, když mám na DVD například linuxovou distribuci nebo svoje fotky a domácí video.)

Sdílet