Hlavní navigace

Jak jsem snil o budoucnosti desktopu

14. 10. 2007 18:12 Pavel Chalupa

Zamýšlel jsem se onehdá nad tím, co bych si přál za desktop a jak by to celé mělo fungovat. Štve mě to zdlouhavé ladění po čerstvé instalaci linuxové distribuce, přehazování konfiguračních souborů, uklízení home adresáře atd. (Upgrade distribuce a s tím spojené problémy, to už nehodlám zažít. Aspoň 2 roky jsem se o to už nepokoušel a dělat to nebudu.)

Jedna z těch vizí je svým způsobem odvozenina z nějakého Live CD. Ovšem s tím rozdílem, aby veškerá konfigurace byla načtena stylem jednoho kliknutí při startu systému a otázkou: „Nalezena konfigurace na flash disku. Načíst? Ano/Ne“. Odhaduji, že něco na ten způsob by mohl umět Slax, ale zatím jsem to nezkoumal. V principu by na té flashce mohl být celý home adresář. (Řešení samostatné partition na HDD pro home není úplně ideální.) Než budou flashky větší, úlohu by splnil HDD připojený přes USB. Pak už bych mohl navždy zapomenout na otravné instalace a konfigurace. Problém je taky ten, že jsem zmlsaný a chtěl bych používat klikací systém alá openSUSE, takže Live by muselo být DVD. Harddisk by v PC zůstal pouze jako odkládací např. pro stříhání videa, případně pro kopii LiveDVD.iso, aby se systém nenačítal z mechaniky.

Současný stav live distribucí určitě není v tom stádiu, abych mohl po nastartování ovládat například HP zařízení s tím komfortem jaký nabízí HP Toolbox. A už vůbec si neumím představit jak bych s nějakou současnou live distribucí po nastartování mohl připojit digitální kameru a začít stahovat video. Ideální by bylo, kdyby na tom externím disku mohl být adresář a v něm moduly, které by se nahrály do jádra, kdybych měl nějaký speciální hardware. Samozřejmostí by pak měla být možnost na „exterňák“ nainstalovat aplikaci, která by nebyla součástí distribuce.

A co hry? Tam je ta budoucnost vůbec v nedohlednu. Ale přání o budoucnosti mám. Ideální by byl stav jakéhosi „OpenGL Game Player“. Hra by měla k dispozici 3D engine a jediné, co by člověk musel udělat, by bylo vložit CD/DVD do mechaniky a hrát. Žádná instalace, žádné zabrání mnoha GB na HDD. Hry by běžely stejným stylem jako to kdysi začlo na PS One. Rozdíl by snad mohl být v tom, že by se mohl na HDD zkopírovat ISO obraz, aby se neničila mechanika.

S počítačem bych pak mohl pracovat jako hráči her, kteří hrají na konzoli. Nosil bych si svůj plnohodnotný desktop (LiveDVD + flash) s sebou se vším všudy. Výměna/upgrade OS/PC by pak byla docela fajn záležitost, narozdíl od dnešního stavu.

Tak tohle bych si přál :-)

Sdílet