Hlavní navigace

Názor ke článku Zpropadené CSV od Aleš Krajník - Já se zase trochu směju autorovi tohoto článku...

  • 5. 11. 2010 16:56

    Aleš Krajník (neregistrovaný)

    Já se zase trochu směju autorovi tohoto článku - co je tak vtipné na tom, že někdo neumí používat obskurní formát CSV? Jednak je ten formát úplně na hovno, v dnešní době existuje mnoho lepších formátů, které se mělo použít.

    Druhak - opravdu si myslíte, že v dnešní době mají umět všichni všechno? Nepoukazuje tato zkušenost spíše na to, že dodavatelé dat by se měli zamyslet nad tím, které formáty jsou běžně používané a snadné k použití a které ne? Vážně si někdo myslí, že CSV se snadno plošně používá? (např. proti PDF)

    Trochu mi to připomíná frustrované IT kolegy, kteří považují otevření CSV za jednu se svých předností (někteří za vrchol svého IT umění) a neváhají se vysmívat všem, kdo to neumí - proboha...

    Ohledně prognózy do budoucna, která tady padla: podle mě se pletete, to se nestane. Lidé nebudou umět čím dál víc používat formát CSV a podobné zhovadilosti, proč by měli? Počítače jsou k tomu, aby práci ulehčovaly, ne abychom se museli více učit (alespoň teoreticky). Trend spíše bude směřovat k tomu, že se používání počitačů bude zjednodušovat, aby to zvládl používat každý a mohl se věnovat lepším věcem než googlování.

    CSV se opravdu chová pokaždé trochu jinak a nemyslím si, že jeho správné otevření v Excelu by mělo být považováno za základní znalost. Budu mnohem raději, pokud se ředitelé a učitelé budou věnovat dětem, pedagogice nebo sami sobě, než když budou googlovat, jak otevřít něco, co nejspíš další rok nebudou potřebovat.

    Tečka o PDF s nemožností úpravy nakonci nebo absencí čteček PDF - no, promiňte, ale to je hledání problémů tam, kde možná ani nejsou. Faktem je, že PDF se používá snadno a CSV ne. Místo vysmívání se je vhodné se zamyslet nad tím, proč to tak je a zda to nejde využít ve prospěch všech. Navíc bych si dovolil tvrdit, že PDF čtečku má na svých počítačích větší množství lidí než Excel nebo alternativu.

    Mimochodem: také je dobré se smířit s tím, že Office od Microsoftu jsou skutečně v dnešní době nejlepší volbou. Mnoho let různých pokusů s OpenOffice jsem vzdal, je to shit. Rozšíření ostatních kancelářských balíků je dost mizerné. Debatovat o tom, že OpenOffice nebo jiný to umí lépe, je krásné, ale pokud budete mít firmu, která má zájem na spokojenosti uživatelů, těžko jim budete posílat data ve špatném formátu a radit, ať si všichni nainstalují jiný kancelářský balík. Nové formáty používané MS Office 2007+ jsou myslím cesta ke spolupráci mezi různými dodavateli.