Hlavní navigace

O heslech

16. 11. 2009 16:48 Svatopluk Vít

Za poslední dva měsíce jsem se dostal do několika diskuzí s uživateli, týkající se hesel. V programech, které využívají, je zapotřebí mít heslo. Určité délky a dle určitých pravidel. Takže jsem se jal vysvětlovat, ale argumenty uživatelů mne však uzemnily a neměl jsem k tomu co dodat.

První problém nastal ve chvíli, kdy se rapidně změnil už tak přísný firemní standard na zadávání hesla. A lidé začali brblat. Heslo totiž musí mít minimální délku 8 znaků, jeden velký, jeden malý a jeden číselný znak. Nesmí obsahovat jméno uživatele, žádné slovníkové heslo (jako slovo heslo či password), nesmí obsahovat slovo odvozené od firemního portfolia (názvy výrobků). Heslo se nesmí čtyiadvacetkrát opakovat a platí 90 dnů. Navíc lze heslo změnit jen jednou denně a při jeho změně se musí změnit minimálně 4 znaky v něm obsažené. Pokud se při zadávání třikrát spletete, je účet zablokován na 5 minut…

Tohle řeknete zaměstnanci a ten začne šílet. Co si teda jako mám dát jako heslo? Začnete popisovat metodu oblíbeného výroku a počátečních písmen slov, náhradu znaků hesla čísly se stejnou visuální podobou (číslo 0 místo O, číslo 1 místo i atd.) a po všem tom vysvětlování vás uživatel uzemní tím, že je to stejně jen hrozba hypotetická. Že i když zvolí heslo slabé, stejně nic moc extra nehrozí. Vysvětlí to na stávajícím scénáři :

Mám firemní notebook, pracuji jako obchodní zástupce a mám na starosti cca 200 zákazníků. Používám firemní e-mail a mám uloženy nějaké dokumenty. A teď pozor – přijdu o notebook. Kdo mi jej mohl sebrat?

U každého scénáře uvedu index reálné hrozby „provalení“ se dat na stupnici 1 – 10, přičemž 10 je nejvíce.

Náhodný zlodějíček

Pokud to bude tento zlodějíček, bude pro něj kradený notebook jistě horké zboží. Spustí počítač a zjistí, že chce po něm heslo. V drtivé většině případů tady i skončí. Možná se pokusí tam zkusmo něco zadat. Pokud ale nebude vědět nic o naší firemní strategii, neodvodí ani uživatelské jméno (které se poctivě každým sezením maže a nezůstává tam zadané). Dalším krokem bude patrně zavření notebooku, trošku protřelejší možná HDD smázne. A pak s ním šup do zastavárny.V zásadě jde o „rychlý prachy“

Reálná hrozba tohoto scénáře je tak 8, tj. v drtivé většině vám počítač ukradne někdo náhodně. Reálná hrozba přečtení dat z HDD s jejich následným zneužitím je na indexu někde kolem 1. Očekávaná odbornost je 1.

Zloděj – protřelý

Tento zloděj bude volit podobné postupy jako náhodný zlodějíček, ale on si vás tipne třeba v restauraci nebo při vystupování z firemního auta. I u něj jde o „rychlý prachy“, ale možná se pokusí se k datům dostat a vytřískat z toho nějakou korunu ať už zpětným zavoláním, že za výkupné vám notebook vrátí nebo skrz to, že najde nějaká data, která by chtěl nějak zneužít.

Reálná hrozba je tak 5, reálná hrozba pro vaše data je asi tak 2, odbornost bych hodnotil mezi 1 – 2.

Krádež na objednávku

A teď je důležité – na čí objednávku. Pokud na objednávku od někoho, kdo chce váš model počítače, tak ten nebude zkoumat data na vašem HDD. jde o prachy, takže disk se bude formátovat. Nahraje se tam i jiný systém. Reálná hrozba krádeže je asi tak 3, reálná hrozba pro data je 1. Odbornost člověka bude tak kolem 3.

Pokud to bude na objednávku konkurence, která chce zjistit něco o vaší firmě, tak ta se bude snažit z disku dostat co nejvíce dat. Žádné formátování a bude nasazeno crackování admin účtu. Vůbec nepůjde o další  HW. Reálná hrozba toho, že by se proti vám někdo z konkurence pokoušel udělat je tak 2. Hrozba pro data je asi tak 8. Odbornost člověka bude také na vysoké úrovni indexu 8.

Orgány činné v trestním řízení

Pokud se vám stane, že budete ve spárech policie a jiných státních orgánů, myslím si, že takto ochráněná data tj. heslem a ničím jiným, jsou pro tyto orgány hračkou. Reálná hrozba, že se to stane je 2, reálná hrozba pro vaše data je 10 a odbornost člověka předpokládám také na stupnici 10.

U všech scénářů předpokládám, že data jsou nešifrována. Dalším zamyšlením byla reakce mé sestry, když jsem si domů přinesl Wi-Fi router, který byl přenastavený a stačilo jej už jen připojit k internetu a vnitřní síť rázem fungovala.

Vysvětloval jsem jí, že router je vybaven Web rozhraním, kde se dá nastavit několik věcí, že ji asi nejvíce bude zajímat změna hesla přístupu k síti.  Taky jsem začal mluvit něco o MAC filtru na adresy atd. Uzemnila mne tím, že bydlí v baráku se samými důchodci, takže nemá strach, že by někdo lámal její heslo k routeru nebo k síti. A co na to chcete říci? Jistá pravděpodobnost tu je, reálná hrozba je však skoro nulová.

Ptám se – přeháním to? Nebo na to máte podobný názor tj. při rozumné míře zabezpečení hesla je možnost reálné hrozby průniku takřka nulová a míra risku je akceptovatelná?

P.S. : Zjistil jsem, že jsem se trefil do tématu. Podobné najdete i zde.

Sdílet