Hlavní navigace

Doména Joomla.org hacknuta nebo cracknuta?

23. 4. 2008 13:11 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Je neděle, kolem poledne a já se dívám na domovskou stránku redakčního systému Joomla a zjišťuji, že stránky byly upraveny. Ne však týmem, který se o Joomlu stará, ale nějakým záškodníkem. Byl to však hack nebo crack?

Jen na úvod, jedná se o klasický scénář, někdo se pokusil upravit původní obsah stránek. Ano povedlo se mu to a děje se to dnes a denně. To co mne však zajímá. Jak o tom referovat? Byl to hacker nebo cracker? Všude se objevují zprávy, „Joomla.org stránky byly hacknuty.“ Jenže podle mne to není správně.
Podíval jsem se na definici těchto dvou pojmů. Hacker je dnes člověk, který se pomocí různých technik vloupává do systému. Cracker to dělá také. Hacker však nakoukne, nekrade data a obvykle se pokusí ozvat majiteli stránek a informovat ho o problému. Nešíří viry, neprovádí kriminální činnost. Naproti tomu cracker se snaží vybrakovat přístupové kódy, pozměnit obsah, prezentovat svou osobu a využít průniku ve svůj prospěch tj. průnik dobře zpeněžit.
Protože byl útok proveden tak, že byl změněn obsah, lze říci, že to byli crackeři. Jenže patrně nedošlo k nějaké krádeží či vloupání se do databáze. V podstatě napadali jen nějaký kód a podstrčili svůj vlastní. Tím vlastně jen na sebe upozornili. Takže praví crackeři to také nebyli. Nevíte jak tyto lidi nazvat? Podle mne je to jen parta mladých lidí, kteří se snaží něco provést a stát se slavnými. Trošku mne přechází mráz po zádech z toho, jak žhavá diskuze se na oficiálním fóru Joomly rozhořela poté, co moderátoři diskuze začali striktně odstraňovat jakékoliv odkazy na crackerské stránky. Jedná se o texty, screenshoty atd. Ihned poté byli některými diskutéry napadeni a označeni za cenzory.
Já si myslím, že jednají správně, protože jakákoliv reklama této skupiny je nežádoucí, protože to je přesně to, co chtějí – aby o nich bylo slyšet a aby byli vidět. Je totiž vidět, že o cenzuru se nejedná, jen je ze všech příspěvků odstraňován odkaz na www stránky skupiny, jinak zůstává příspěvek v nezměněné podobě. Proto mi přirovnání s Čínou nepřijde zrovna trefné…
Pokud chcete vývoj sledovat sami, můžete zde.

Sdílet