Hlavní navigace

Petr Cimprich

  • TBL dostal medaili

    Včera bylo oznámeno, že Tim Berners-Lee dostal od královny Alžběty II Řád za zásluhy (Order of Merit). Toto vyznamenání je udělováno přímo královnou (nikoli její vládou) těm, kdož prokázali britské koruně mimořádně záslužné služby v oboru umění, literatury, vědy či vzdělávání. Může být současně propůjčeno nejvýše 24 Britům. Soudě podle reakcí kolegů z britského kulturního prostředí se jedná o mimořádnou poctu. Britská královna asi bude mít ráda web.
    4. 7. 2007 9:55 (aktualizováno)
  • Končí on-line registrace na XML Prague

    Dnes nám končí on-line registrace. Před půlnocí odstraníme formulář; zbylé dny do víkendu potřebujeme, aby ještě došly a byly dořešeny všechny případné platby. Těch, kdo vyplní registrační formulář je totiž pokaždé mnohem víc, než těch, kdo i zaplatí konferenční poplatek. Lepší název pro tento poplatek by ovšem bylo stravné, protože jeho jediným cílem je pokrýt náklady na občerstvení, a u těch kdo mají zájem, také obědy a večeři.
    4. 7. 2007 9:55 (aktualizováno)
  • Validace HTML5 pomocí XML

    V programu letošní konference XTech (15. až 18. května 2007 v Paříži) mě zaujala prezentace Henriho Sivonena nazvaná Implementing an HTML5 conformance checker using XML tools. Přednáška popisuje, kterak automaticky kontrolovat konformanci dokumentu HTML5. Zajímavé je, že k ověření validity formátu, který ohlašuje nepotřebnost XML, se nenajde nic lepšího než… právě XML.
    4. 7. 2007 9:55 (aktualizováno)
  • XML Prague: letošní přednášky II

    Kdo další bude mluvit na XML Prague 2007? Trojici, kterou už jsem představil, doplní dalších sedm řečníků ze šesti evropských zemí. Těchto sedm se při práci s XML rozhodně nenudí. Přesvědčte se, proč stojí za to být 16. a 17. června v budově MFF UK na Malostranském náměstí. Francouz Mohamed Zergaoui figuruje ve většině pracovních skupin, zabývajících se XML, do kterých jsem měl příležitost nahlédnout…
    31. 5. 2007 23:56 (aktualizováno)
  • Service Modeling Language

    Od minulého týdne má W3C XML Activity o jednu pracovní skupinu víc – Service Modeling Language (SML) WG. Cílem SML WG je zpracovat příspěvek několika významných členů W3C (IBM, Sun, Microsoft, BEA, Dell, HP, Intel, Cisco a další), specifikaci SML 1.0, a přetavit jej v doporučení W3C. Plné zadání činnosti skupiny SML WG je zde.
    31. 5. 2007 23:57 (aktualizováno)
  • XML Prague: letošní přednášky

    Je čas podívat se trochu podrobněji na přednášky, které přinese letošní ročník konference XML Prague. Mezi řečníky budou, stejně jako v minulých letech, opravdové „hvězdy“ oboru. Tentokrát ale bude nabídka širší a vyrovnanější než loni či předloni. První, kdo přislíbil účast byl Norman Walsh, kterého asi nemusím moc představovat. Norm bude mluvit hned dvakrát. Nejdříve o svém aktuálním projektu ve W3C, kterým je XProc čili XML Pipeline Language…
    3. 5. 2007 0:09 (aktualizováno)
  • HTML WG: čím víc, tím líp

    Na podrobnější sledování dění v obnovené pracovní skupině HTML ve W3C mi nezbývá moc času, proto nemůžu komentovat, jak si tato skupina zatím vede. Nicméně, nad nepřehlédnutelným faktem, že HTML WG už v tuto chvíli má 321 členů, zůstávám stát v němém úžasu. Přístupnost a otevřenost je pěkná věc, ale jako všude i zde platí, že všeho moc škodí.
    3. 5. 2007 0:09 (aktualizováno)
  • STX a W3C II

    Tři měsíce od prvních hovorů se vyjasnilo, jakým způsobem se W3C postaví k jazyku STX, či obecněji k možnosti vytvořit standardní streamový transformační jazyk pro XML. Úvodní stav jsem popsal v prosinci. Od té doby jsme napsali desítky mailů a protelefonovali hromadu hodin, ale výsledek se nakonec dostavil a z mého pohledu je nad očekávání dobrý.
    13. 4. 2007 23:20 (aktualizováno)
  • XML Prague: začala registrace

    CFP je uzavřeno, ale registrace na XML Prague 2007 naopak byla otevřena. Letos nabízíme dvě možnosti registrace, které by měly vyhovět všem typům účastníků. Vstup na celou konferenci včetně tří coffeebreaků za stejnou cenu jako loni, tj. za 200 Kč nebo 10 Eur (podle vlastní volby). Vybrané vstupné stačí právě na pokrytí nákladů na občerstvení. Konference bude v neděli protažena až do tří odpoledne, takže je to oproti loňsku více muziky za stejné peníze.
    29. 3. 2007 0:17 (aktualizováno)
  • XML Prague: CFP je za námi

    K poslednímu únoru jsme uzavřeli Call for Papers. CFP byla velká neznámá. O otevření konference jsme uvažovali už loni, ale nakonec jsme radši neriskovali a sestavili program jen ze zvaných přednášek. Na veřejnou výzvu tak došlo až letos a byl jsem velmi zvědav, jak to dopadne. Dlouho to vypadalo, že výzva moc nezaujala, ale nakonec se jen potvrdilo pravidlo, že 90% všech příspěvků dorazí během úplně posledního dne. Příspěvků jsme nakonec dostali víc, než kolik můžeme přijmout…
    29. 3. 2007 0:17 (aktualizováno)