Hlavní navigace

Service Modeling Language

31. 5. 2007 23:57 (aktualizováno) Petr Cimprich

Od minulého týdne má W3C XML Activity o jednu pracovní skupinu víc – Service Modeling Language (SML) WG. Cílem SML WG je zpracovat příspěvek několika významných členů W3C (IBM, Sun, Microsoft, BEA, Dell, HP, Intel, Cisco a další), specifikaci SML 1.0, a přetavit jej v doporučení W3C. Plné zadání činnosti skupiny SML WG je zde.

Jazyk SML je určen k vytváření modelů komplexních informačních služeb a systémů, přičemž model je realizován jako sada vzájemně propojených dokumentů XML. K popisu dokumentů slouží jazyk W3C XML Schema. Pro vyjádření vztahů mezi dokumenty byl jazyk XML Schema doplněn o řadu rozšíření. K vyjádření dalších omezení a podmínek se používají pravidla založená na výrazech XPath 1.0 a jazyku Schematron.

Z jiného pohledu, SML rozšiřuje jazyk pro popis struktury schématu (v tomto případě konkrétně XML Schema) o prostředky k vyjádření závislostí mezi dokumenty a další doplňková pravidla. Využití Schematronu znamená průnik s jiným komplexním systémem pro definici schémat – DSDL.


Sdílet