Hlavní navigace

Petr Cimprich

  • Ještě k Unicodu a XML 1.1

    V komentářích k mému včerejšímu postu Splynou XML 1.0 a 1.1? zaznělo několik zajímavých názorů, ke kterým bych se rád vrátil. Některé připomínky mě překvapily a rád bych si ujasnil, jak to s Mongoly, Etiopany a Khméry doopravdy je. Mongolové možná dnes píšou hlavně azbukou, to nevím. Každopádně Unicode 5.0 obsahuje sadu mongolských znaků (1800–18AF), které napohled vypadají spíše jako písmo příbuzné tibetskému…
    23. 11. 2007 13:48 (aktualizováno)
  • Splynou XML 1.0 a 1.1?

    Lidé z pracovní skupiny XML Core přišli s originálním návrhem. Protože XML 1.1 nikdo nepoužívá, chtěli by změny, které přinesla verze 1.1, zahrnout do XML 1.0 jako erratum a XML 1.1 poté zrušit. Argumentují tím, že XML 1.1 je v mrtvém bodě. Parsery novou verzi nepodporují, protože neexistují skoro žádné dokumenty. A uživatelé netvoří dokumenty, protože by je neměli čím zpracovat. A když nikdo nechce používat novou lepší verzi po dobrém, je třeba přitvrdit a nařídit to povinně.
    23. 11. 2007 13:47 (aktualizováno)
  • Ubuntu 7.10 má své mouchy

    Zatím poslední verze Ubuntu budí dojem, že byla trochu odfláknutá. Zaznamenal jsem několik reakcí uživatelů, jejichž upgrade neproběhl hladce, a bohužel se k nim musím připojit. Po bezproblémových přechodech 6.04 ->6.10 a 6.10->7.04 mě tentokrát opustilo nastavení grafiky. Nepomohlo nové stažení balíčků s ovladači, ani instalace nejnovějších a určitě správných ovladačů od výrobce. Klikací konfigurátor mě ani na desítky pokusů nenechal sestavit funkční xorg.conf.
    23. 11. 2007 13:48 (aktualizováno)
  • Noví členové ochromili ISO

    Noví členové, kteří krátce před hlasováním o OOXML účelově vstoupili do skupiny ISO/IEC JTC1 SC34, paralyzovali její běžný chod. Nemají zájem o běžnou každodenní činnost a nenamáhají se hlasovat o ostatních záležitostech. Protože podmínkou úspěšného hlasování je účast aspoň 50% tzv. P-členů, žádné hlasování od epizody s OOXML a přílivu nových členů v SC34 neuspělo.
    23. 11. 2007 13:49 (aktualizováno)
  • RubyForge versus CPAN

    Ještě jednou se vrátím k Ruby, tentokrát abych upozornil na článek RubyForge vs CPAN Daniela Bergera, který se snaží o srovnání projektů RubyForge a CPAN. Porovnání je to docela zajímavé, ale podobně jako mnoho jiných srovnání má své slabiny. Tou základní je, že se článek snaží porovnávat nesrovnatelná čísla.
    21. 10. 2007 14:05 (aktualizováno)
  • Návrat od Rails k PHP

    Web je v posledních letech plný nadšených až nekritických článků o Ruby on Rails, proto mě zaujal příspěvek Dereka Siverse, jehož název 7 reasons I switched back to PHP after 2 years on Rails slibuje jiný úhel pohledu. Derek píše o tom, že si některé principy používané v Rails oblíbil a přinesl si je zpět do PHP…
    21. 10. 2007 14:05 (aktualizováno)
  • Příspěvky k workshopu o mobilním Ajaxu

    Právě dnes začíná v Mountain View W3C/OpenAjax Workshop on Mobile Ajax, na který jsem už před časem upozorňoval. Před pár dny byly zveřejněny příspěvky účastníků. Sešlo se jich skoro 40 a přes velmi omezený rozsah (typicky 1–3 stránky) a nezbytné vysvětlování, proč právě mobilní Ajax je tak důležitý, jsou v některých zajímavé informace včetně odkazů na aplikace. Výsledky workshopu v podobě závěrečné zprávy budou publikovány během října.
    7. 10. 2007 10:24 (aktualizováno)
  • Poezie ve Viole

    Nejen informatikou je člověk živ, někdy si mysl žádá i potravu jiného druhu. Proto bych chtěl upozornit, že 2. října od 20:00 ve vinárně Viola bude své verše číst Vít Janota, uznávaný básník, ale také skvělý programátor, znalec XSLT, XSL-FO a CSS, a spoluorganizátor konferencí XML Prague.
    7. 10. 2007 10:24 (aktualizováno)
  • Ekonomická motivace pro Open Source

    Známý mě upozornil na článek The Economic Motivation of Open Source Software: Stakeholder Perspectives, který nabízí suše ekonomický pohled na to, jak existence OSS ovlivňuje různé typy subjektů v IT průmyslu. Není to zásadní ani vizionářský článek typu Katedrály (jejíž základní teze se IMO v praxi neprokázala, ale přesto inspirovala celou generaci programátorů), přesto však může stát za přečtení aspoň těm, kdo se snaží vymyslet byznys plán s využitím OSS…
    26. 9. 2007 9:29 (aktualizováno)
  • GRDDL je doporučením W3C

    Specifikace GRDDL (Gleaning Resource Descriptions from Dialects of Languages) se před pár dny stala doporučením W3C. Zavedení mechanizmu propojujícího HTML a mikroformáty s RDF a sémantickým webem provází mnohá očekávání. V každém případě je to chytrý pokus jak z minima vytěžit maximum a dát SW nový impuls.
    19. 9. 2007 23:07 (aktualizováno)