Hlavní navigace

STX a W3C II

13. 4. 2007 23:20 (aktualizováno) Petr Cimprich

Tři měsíce od prvních hovorů se vyjasnilo, jakým způsobem se W3C postaví k jazyku STX, či obecněji k možnosti vytvořit standardní streamový transformační jazyk pro XML. Úvodní stav jsem popsal v prosinci. Od té doby jsme napsali desítky mailů a protelefonovali hromadu hodin, ale výsledek se nakonec dostavil a z mého pohledu je nad očekávání dobrý.

První úvahy směřovaly k založení inkubátorové skupiny (XG), což vypadalo jako přiměřený začátek, který by umožnil shromáždit příklady využití a sepsat požadavky na streamovací transformační jazyk pro XML. Ty bychom pak porovnali s STX a případně dalšími existujícími jazyky, zvážili i možnost streaming profilu XSLT 2.0 a navrhli další postup. K založení XG je třeba podpora aspoň tří členů W3C. Poměrně rychle se jich našlo pět, byť za cenu rozšíření záběru XG ze streamových transformací na streamové zpracování XML jako takové. Tím by se na pořad dostala i další zajímavá témata jako streamové validace, podepisování zpráv, apod. Z velkých firem vznik XG podpořila Nokia a Intel, z těch menších francouzský Innovimax, americký Tarari a český U-Turn, můj současný zaměstnavatel (připouštím, to není úplně náhodou).

Ve chvíli, kdy bylo jasné, že založení XG nic nebrání, ale do hry vstoupila pracovní skupina XSL. Z možnosti, že by se ve W3C začal připravovat další transformační jazyk pro XML mimo jejich kontrolu, byli lidé z XSL WG trochu nervózní. Jednání skončilo nabídkou pracovat na transformační části přímo pod XSL WG. To má své výhody. Z inkubátoru je ke standardu daleko – XG může vytvořit jen svůj závěrečný report a doufat, že se jejích výsledků ujme regulérní pracovní skupina. Ani XSL WG v tuto chvíli není oprávněna začít pracovat na novém doporučení, ale může dělat vše, co by mohla XG a mezitím může požádat o nový charter. Cesta ke standardu je přes XSL WG každopádně mnohem přímočařejší.

Výhodou je i to, že XSL WG je plná chytrých a zkušených lidí, kteří můžou pomoct k lepšímu výsledku. Nevýhodou může být přílišná afinita těchto lidí ke XSLT 2.0 a nedůvěra k jiným postupům, ale v životě je vždycky něco za něco. Rozhodně se otevřela příležitost, ve kterou jsem ani nedoufal.

Sdílet

  • 4. 4. 2007 9:56

    Jirka Kosek (neregistrovaný)

    Tak to gratuluji.

    Moje afinita k XSLT 2.0 je velká, ale něco jako STX rád v XSL WG podpořím. Proudové zpracování XML je potřeba.