Hlavní navigace

Petr Cimprich - Témata označená nálepkou Internet

  • Příspěvky k workshopu o mobilním Ajaxu

    Právě dnes začíná v Mountain View W3C/OpenAjax Workshop on Mobile Ajax, na který jsem už před časem upozorňoval. Před pár dny byly zveřejněny příspěvky účastníků. Sešlo se jich skoro 40 a přes velmi omezený rozsah (typicky 1–3 stránky) a nezbytné vysvětlování, proč právě mobilní Ajax je tak důležitý, jsou v některých zajímavé informace včetně odkazů na aplikace. Výsledky workshopu v podobě závěrečné zprávy budou publikovány během října.
    7. 10. 2007 10:24 (aktualizováno)
  • GRDDL je doporučením W3C

    Specifikace GRDDL (Gleaning Resource Descriptions from Dialects of Languages) se před pár dny stala doporučením W3C. Zavedení mechanizmu propojujícího HTML a mikroformáty s RDF a sémantickým webem provází mnohá očekávání. V každém případě je to chytrý pokus jak z minima vytěžit maximum a dát SW nový impuls.
    19. 9. 2007 23:07 (aktualizováno)
  • CSS 2.1 je CR

    Specifikace CSS verze 2.1 včera byla převedena do stavu Candidate Recommendation. CSS 2.1 opravuje pár chyb z CSS 2.0 a přidává několik funkcí, které už prohlížeče většinou stejně implementovaly předem. Některé nikým nepodporované fukce naopak byly odstraněny. Celkově tedy nové CSS 2.1 bude lépe odpovídat aktuálnímu stavu implementace a tomu, jak dnešní uživatelé s CSS pracují. Nebude ve všech detailech zpětně kompatibliní s CSS 2.0, ale to ve specifické oblasti webových prohlížečů zřejmě nikoho
    28. 8. 2007 23:38 (aktualizováno)
  • WSDL 2.0 je doporučením W3C

    Zhruba před týdnem konsorcium W3C zveřejnilo jako doporučení druhou generaci jazyka WSDL (Web Services Description Language). Jak už je poslední dobou zvykem, specifikace je rozdělena do několika dokumentů: Part 0: Primer, Part 1: Core Language a Part 2: Adjuncts. Široce používaný jazyk WSDL modeluje a popisuje webové služby, a usnadňuje automatickou komunikaci mezi aplikacemi. Hlavním přínosem verze 2.0 je oddělení abstraktního popisu funkčnosti webové služby od podrobného popisu jak službu vol
    28. 8. 2007 23:38 (aktualizováno)
  • Zneužívání obsahu XML-DEV?

    Na XML-DEV se o víkendu strhla zajímavá diskuze o zneužívání obsahu tohoto mailing listu. Firma Stylus Studio na svých webových stránkách nabízí webový archiv této diskuzní skupiny (říkají mu blog). Na tom by samo o sobě nebylo nic divného, takových archivů je na netu povícero. Ovšem Stylus Studio je trochu moc kreativní. Obsah XML-DEV upravuje přidáváním odkazů na své produkty.
    4. 7. 2007 9:55 (aktualizováno)
  • Validace HTML5 pomocí XML

    V programu letošní konference XTech (15. až 18. května 2007 v Paříži) mě zaujala prezentace Henriho Sivonena nazvaná Implementing an HTML5 conformance checker using XML tools. Přednáška popisuje, kterak automaticky kontrolovat konformanci dokumentu HTML5. Zajímavé je, že k ověření validity formátu, který ohlašuje nepotřebnost XML, se nenajde nic lepšího než… právě XML.
    4. 7. 2007 9:55 (aktualizováno)
  • HTML WG: čím víc, tím líp

    Na podrobnější sledování dění v obnovené pracovní skupině HTML ve W3C mi nezbývá moc času, proto nemůžu komentovat, jak si tato skupina zatím vede. Nicméně, nad nepřehlédnutelným faktem, že HTML WG už v tuto chvíli má 321 členů, zůstávám stát v němém úžasu. Přístupnost a otevřenost je pěkná věc, ale jako všude i zde platí, že všeho moc škodí.
    3. 5. 2007 0:09 (aktualizováno)
  • XHTML? Krvelačná mrtvola!

    V minulých týdnech se na Lupě objevila série (zatím) dvou článků o XHTML. Oplývají atraktivními názvy, Soumrak nad moderním X a Život s krvelačným X, za které by se nemusel stydět ani Blesk. Autor, pan Chamurappi, se v nich obouvá do jazyka XHTML. Shodou okolností ve stejný den jako první z těchto článků vyšel na Rootu můj článek, ve kterém se podivuji nad tím, že autoři HTML5 víceméně ignorují XML a XHTML…
    21. 3. 2007 9:36 (aktualizováno)
  • Chce Microsoft patent na RSS?

    Před koncem minulého roku mnoha blogy a elektronickými médii proběhla informace o tom, že se Microsoft pokouší patentovat RSS. Také na Rootu se objevila zprávička. Zpráva vzbudila vlnu úžasu a spravedlivého rozhořčení. Jak si někdo může patentovat něco, co už dávno existuje a má miliony uživatelů? Bude snad ten ďábelský MS chtít, aby mu každý uživatel čtečky RSS platil licenční poplatky?
    18. 2. 2007 23:43 (aktualizováno)
  • Mobilní web 2.0

    V posledním týdnu mě zaujalo několik textů na téma Mobile 2.0, případně Mobile Web 2.0. Primární byla informace o konferenci mobile 2.0 (6. listopadu, San Francisko), od které se odvíjí celá pavučina odkazů. Mobile (Web) 2.0 je něco jako buzzword na druhou. Samotný Web 2.0 je dost nejednoznačně přijímané téma. Teď k tomu přidejme mobilní web, o kterém se v poslední době hodně mluví, ale až tolik se toho v praxi zase neděje. Nicméně předsudky stranou, třeba na tom mobilním webu 2.0 něco je.
    18. 2. 2007 23:42 (aktualizováno)