Hlavní navigace

HTML WG: čím víc, tím líp

3. 5. 2007 0:09 (aktualizováno) Petr Cimprich

Na podrobnější sledování dění v obnovené pracovní skupině HTML ve W3C mi nezbývá moc času, proto nemůžu komentovat, jak si tato skupina zatím vede. Nicméně, nad nepřehlédnutelným faktem, že HTML WG už v tuto chvíli má 321 členů, zůstávám stát v němém úžasu. Přístupnost a otevřenost je pěkná věc, ale jako všude i zde platí, že všeho moc škodí.

Má o vývoj HTML zájem tolik členů W3C? Na tom by nebylo nic divného, ale tak to není. Účastní se „jen“ 18 členských organizací se 48 zástupci. To už by samo o sobě stačilo na pořádně macatou pracovní skupinu. HTML WG však doplňuje ještě 273 „zvaných“ expertů, kteří ovšem tentokrát měli možnost nominovat se sami. Ten přístup je možná sympatický, ale neumím si představit, jak bude tato skupina efektivně pracovat. Jak budou čistě organizačně probíhat telekonference? Kolik expertů se opravdu dostaví na face-to-face schůzky na druhém konci světa? Jakým způsobem se 320 lidí, z toho mnozí velmi pravděpodobně s protichůdnými a radikálními názory, na něčem shodnou?

To množství lidí by mohl být problém. Pořekadlo „víc hlav, víc rozumu“ v praxi neškáluje pro libovolný počet hlav. A schopnost dosahovat rozhodnutí (i kvalita těchto rozhodnutí) s počtem zainteresovaných klesá. Vedoucími HTML WG jsou zkušení Dan Connolly a Chris Wilson, ale ukočírovat 320 lidí bude i pro ně tvrdý oříšek. Jednou variantou vývoje bude faktické řízení skupiny několika autoritativními jedinci, přičemž ti ostatní jim budou dělat křoví. Druhou krajní možností bude důsledná formální demokracie, nekonečné dohadování a hlasování o každé prkotině. Nejspíš to bude něco mezi, ale určitě bude poučné to sledovat.

Sdílet

  • 14. 4. 2007 9:12

    zoul (neregistrovaný)

    Kdyby nic jiného, tak záplava e-mailů typu „+1 agree“ a různých offtopiců dost znepřehledňuje poštovní konferenci.