Hlavní navigace

XML Prague: letošní přednášky

3. 5. 2007 0:09 (aktualizováno) Petr Cimprich

XML Prague 2007 banner, 140x60

Je čas podívat se trochu podrobněji na přednášky, které přinese letošní ročník konference XML Prague. Mezi řečníky budou, stejně jako v minulých letech, opravdové „hvězdy“ oboru. Tentokrát ale bude nabídka širší a vyrovnanější než loni či předloni.

První, kdo přislíbil účast byl Norman Walsh, kterého asi nemusím moc představovat. Norm bude mluvit hned dvakrát. Nejdříve o svém aktuálním projektu ve W3C, kterým je XProc čili XML Pipeline Language. Norm je vedoucím pracovní skupiny XML Processing Model a editorem specifikace. Další přednáška bude samozřejmě o DocBooku. Když jsme viděli loňský zájem o přednášku Jirky Koska, byla by škoda Norma o přednášku na toto téma nepožádat.

Uche Ogbuji je výraznou postavou na pomezí XML a Pythonu. Je jedním z hlavních vývojářů projektu 4Suite; o Pythonu a XML napsal mimo jiné desítky článků pro XML.com. Také Uche, když už kvůli nám poletí přes oceán, bude mluvit dvakrát. Jeho druhá přednáška bude o stinných stránkách populárních mikroformátů.

Erik Bruchez je spoluatorem jazyka XPL, předchůdce dnešního jazyka XProc. Na konferenci bude mluvit o tom, k čemu vůbec mohou být dobré XML pipelines a jak je lze použít společně s XForms. O Erikově účasti jsme uvažovali už v roce 2005, takže jsem rád, že se to podařilo aspoň o dva roky později.

To by pro dnešek mohlo stačit, o zbytku až někdy příště.

Sdílet

  • 16. 4. 2007 23:48

    mys elf (neregistrovaný)

    Díky za odkazy, Uche Ogbuji mě zaujal už před pár lety články na IBM.com. Možná dokonce přijdu na konferenci, je fajn, že se koná o víkendu, protože naše firma používá XML jenom okrajově a asi by mě s valným nadšením neuvolnila.