Hlavní navigace

Petr Cimprich - Témata označená nálepkou Ostatní

  • Poezie ve Viole

    Nejen informatikou je člověk živ, někdy si mysl žádá i potravu jiného druhu. Proto bych chtěl upozornit, že 2. října od 20:00 ve vinárně Viola bude své verše číst Vít Janota, uznávaný básník, ale také skvělý programátor, znalec XSLT, XSL-FO a CSS, a spoluorganizátor konferencí XML Prague.
    7. 10. 2007 10:24 (aktualizováno)
  • Ekonomická motivace pro Open Source

    Známý mě upozornil na článek The Economic Motivation of Open Source Software: Stakeholder Perspectives, který nabízí suše ekonomický pohled na to, jak existence OSS ovlivňuje různé typy subjektů v IT průmyslu. Není to zásadní ani vizionářský článek typu Katedrály (jejíž základní teze se IMO v praxi neprokázala, ale přesto inspirovala celou generaci programátorů), přesto však může stát za přečtení aspoň těm, kdo se snaží vymyslet byznys plán s využitím OSS…
    26. 9. 2007 9:29 (aktualizováno)
  • Ohlasy neúspěchu OOXML

    Podrobné výsledky hlasování zatím zveřejněny nebyly, ale z náznaků se dá usuzovat, že rozhodly negativní hlasy „No with comments“ od větších a vyspělejších zemí. Za každou zemi hlasuje národní standardizační úřad nebo organizace, ale tam, kde je to možné, si nejprve vyžádá posudky odborníků. Tyto posudky pravděpodobně byly v mnoha případech zamítavé s popisem nedostatků. V USA se dokonce o americkém postoji předem hlasovalo a negativní výsledek byl zveřejněn…
    14. 9. 2007 12:15 (aktualizováno)
  • Formát OOXML v ISO neprošel

    Hlasování o publikování standardu ISO/IEC DIS 29500 (souborové formáty Office Open XML) v ISO a IEC skončilo neúspěchem. Pro bylo jen 17 z 32 hlasujících národních organizací, což je jen 53%, zatímco ke schválení standardu je potřeba 2/3 kladných hlasů. Splněno nebylo ani druhé nutné kritérium – odmítavých hlasů nesmí být víc než 25%, tentokrát jich bylo 26%. Podrobnosti o hlasování jednotlivých zemí jsem zatím nedohledal.
    14. 9. 2007 12:15 (aktualizováno)
  • XSL v Antverpách

    Další setkání pracovní skupiny XSL při W3C proběhlo v uplynulém týdnu v Antverpách. Od pondělí do středy se tu scházela podskupina pro XFL-FO, od středečního poledne do pátku bylo tématem XSLT. Hostitelem byla firma Inventive Designers. Sám jsem přijel až na poslední dva dny, které byly plně věnovány jedinému tématu – XSLT versus streaming.
    14. 9. 2007 12:14 (aktualizováno)
  • Poznámky z pláže

    Připadného čtenáře radši odradím hned na začátku. U tohoto postu je obsah až na druhém místě. V první řadě zkouším, jaké to je napsat přispěvek mobilem. Sedím v kempovém křesílku na pláži u Ligurského moře a bojuji se svojí E61. Mám poměrně velkou klávesnici i displej, ale stejně mi to jde, jako když prase maluje. Na každé písmenko s diakritikou musím přepínat. Editační rozhraní také není úplně mobile-friendly. Z řádku, který právě píšu, vidím budˇ kousek, nebo nic…
    28. 8. 2007 23:38 (aktualizováno)
  • XSL a XQuery v Pise

    Minulý týden jsem si udělal výlet na schůzku pracovních skupin XSL a XQuery do toskánské Pisy. Hostitelem byla tamní  Souběžně s XSL a XQuery probíhalo ještě jednání pracovní skupiny XML Schema, ale to mě skoro úplně minulo. Většinu času zabralo společné jednání XSL a XQuery o doplnění současného standardu XQuery 1.0 o moduly pro fulltextové hledání, aktualizaci dokumentů XML a pro skriptování. Dále se na pořad dne dostává shromažďování požadavků pro verzi 1.1, z nichž nejnápadnější je požadavek
    28. 8. 2007 23:38 (aktualizováno)
  • XML Prague 2007 za námi

    Další ročník konference Sobota ráno, posluchárna se pomalu zaplňuje před první přednáškou. V záběru je hned několik přednášejících. V první řadě zleva Uche Ogbuji a Norman Walsh. V druhé řadě vpravo Oleg Parashchenko. O řadu výš v tmavé košili Mohamed Zergaoui.
    4. 7. 2007 9:54 (aktualizováno)
  • TBL dostal medaili

    Včera bylo oznámeno, že Tim Berners-Lee dostal od královny Alžběty II Řád za zásluhy (Order of Merit). Toto vyznamenání je udělováno přímo královnou (nikoli její vládou) těm, kdož prokázali britské koruně mimořádně záslužné služby v oboru umění, literatury, vědy či vzdělávání. Může být současně propůjčeno nejvýše 24 Britům. Soudě podle reakcí kolegů z britského kulturního prostředí se jedná o mimořádnou poctu. Britská královna asi bude mít ráda web.
    4. 7. 2007 9:55 (aktualizováno)
  • Končí on-line registrace na XML Prague

    Dnes nám končí on-line registrace. Před půlnocí odstraníme formulář; zbylé dny do víkendu potřebujeme, aby ještě došly a byly dořešeny všechny případné platby. Těch, kdo vyplní registrační formulář je totiž pokaždé mnohem víc, než těch, kdo i zaplatí konferenční poplatek. Lepší název pro tento poplatek by ovšem bylo stravné, protože jeho jediným cílem je pokrýt náklady na občerstvení, a u těch kdo mají zájem, také obědy a večeři.
    4. 7. 2007 9:55 (aktualizováno)