Hlavní navigace

Legalita? Koho to zajímá...

29. 3. 2007 18:43 Pavel Chalupa

Podle statistik, které mám k dispozici, jsou pouhá 3% desktopů legální Microsoftem online ověřená kopie MS Windows. Vycházím z předpokladu, že většina současných a používaných MS systémů jsou nějaké varianty systému XP. „XPéčka“ se běžnému uživateli aktualizují po internetu samy. Jedním z updatů je také Internet Explorer ve verzi 7. Ovšem problém je ten, že IE 7 si nenainstalujete, pokud Microsoft usoudí, že vaše kopie Windows je nelegální. Bohužel (nebo GPLdík :-) nemám možnost ověřit, zda online update Windows XP uživateli IE 7 automaticky nainstaluje nebo ne, protože mám na PC jediný systém openSUSE.

Statistiky prohlížečů z ledna:

Prohlížeče leden 2007

Statistiky prohlížečů z března:

Prohlížeče březen 2007

(Vysvětlení skokového poklesu MSIE je jednoduché. Ještě v lednu indexoval seznam.cz celý obsah webu. Po zásahu administrátorů seznam.cz byl jeden konkrétní script vyřazen z indexace, ale to je jiné téma. Tady je jen zajímavé to, že 80% návštěvníků se od února na server dostane přímo zapsáním URL nebo z bookmarků a 9% ze všech internetových vyhledávačů dohromady, což je v tuto chvíli moje chyba.)

Ze statistik je vidět, že zastoupení alternativních prohlížečů přesáhlo 50%. Co je ale podstatné pro účely tohoto příspěvku, že u obou statistik je asi 3% zastoupení MSIE 7. Což mě tedy dovedlo k závěru, že legální MS Windows, online autorizované a se všemi updaty, mají na desktopu pouhá 3% uživatelů. Může mi někdo z čtenářů, kdo používá Windows XP, říci zda se MSIE 7 nainstaluje automaticky jako aktualizace? V obou statistikách považuji tedy čísla u MSIE 6 za určující. Nebude to sice ve všech případech konkrétně MSIE 6 na Windows XP, ale většina určitě.

A proč ten titulek článku? Protože mi z těch statistik vychází, že legalita softwaru skutečně nikoho nezajímá.

Sdílet