Hlavní navigace

Co taky umí Skype

7. 2. 2007 19:30 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Na některých místních sítích a v některých firmách je dokonce Skype administrátory zakázáno kvůli bezpečnosti. Nějakou dobu jsem Skype používal z důvodu rozšířenosti a požadavků ostatních lidí s kterými jsem v kontaktu přes internet. Postupem času však člověk zjistí, že většina komunikace přes Skype probíhá jako klasický instantní kecálek jako je Jabber nebo ICQ. Ale proč tu vlastně o Skype píšu? Z důvodu přinejmenším podivného chování Skype pro Linux – v tuto chvíli poslední dostupné verze.

Tedy proč si tu chci „zanadávat“ na oblíbené Skype?

1. Při změně stavu nějakého kontaktu v kontakt-listu Skype do stavu online/offline se vždy zvedlo z nějakého podivného důvodu vytížení procesoru na 100% na dobu asi 5–10 sekund. To by se ještě dalo přežít, jsem docela tolerantní k chybám u jakéhokoliv softwaru.

2. Druhá podstatná chyba je, že jestliže Skype po nějakou určitou dobu běží a jsem online, tak je nepoužitelné pokud se mi někdo snaží zavolat. Skype zvoní, zvednu hovor a vytížení procesoru na 100% a to trvale. V tu chvíli samozřejmě Skype thread pro kódování hlasu nemá pro sebe dostatek procesorového času, aby mohlo kódovat a dekódovat hlas daného hovoru. Musím hovor ukončit, ukončit Skype, spustit Skype a čerstvě spuštěné Skype využít k novému hovoru s protistranou, která se diví, že mě vůbec neslyšela a co se to vlastně děje.

3. A jako poslední perlička, která mě úplně dorazila a se Skype jsem až na jednu vyjímku definitivně skončil. Ta vyjímka je moje online podpora Linuxu v Krkonoších, kde je nyní uvedeno „pouze na vyžádání“, čímž eliminuji první dvě chyby tohoto softwaru. Jednoho dne mi tak běží počítač, nic se na něm neděje, běží pouze prohlížeč se zobrazenou webovkou a najednou vytížení procesoru na 100%. Říkám si: to se zase někdo objevil online na Skype za pár sekund bude klid. Ale ono ne, čas běží a procesor stále na 100%. A najednou koukám, zvedá se vytížení swapu neuvěřitelnou rychlostí. Došlo to až skoro na 300MB a počítač v tu chvíli přestával reagovat. Kvůli vytížení procesoru jsem odhadl, že by to mohl dělat zase Skype, tak jsem ho ukončil. A co byste řekli, že se stalo? Vytížení procesoru zmizelo a swap se vrátil tam kam měl.

A teď by mě fakt zajímalo, co to Skype počítalo a k čemu potřebovalo 300MB na swapu? A co to je tak výpočetně náročného ve Skype, co „prostě musí běžet“ a nedovolit jinému threadu ve Skype kódovat hlas hovoru. Každopádně už Skype nebude mít možnost využívat výkon procesoru na tuto náročnou úlohu na kterou mu ani 300MB odkládacího swapu nestačilo. Možná by si Skype vzalo i víc, ale nedal jsem mu šanci.

Tak toto byla poslední kapka, kvůli které přetekla má nádoba trpělivosti se Skype.

Sdílet