Hlavní navigace

GNU/Linux a IBM ThinkPad T23

27. 7. 2011 23:52 (aktualizováno) Lukáš Kotek

Abstrakt

V tomto příspěvku bych rád přiblížil svou zkušenost s notebookem IBM ThinkPad T23 a jeho konfigurací v souvislosti s různými distribucemi GNU/Linuxu.

Hledání linuxového notebooku

Během loňského léta jsem řešil otázku nákupu notebooku pro účely běžných kancelářských prací, surfování po internetu, přehrávání filmů a hudby, s výkonem postačujícím pro Netbeans BlueJ 5.5, bez ambice na hraní her. Přičemž limitujícími faktory byla jednak plná linuxová kompatibita, jednak cena do 10000 Kč, což už předem prakticky vylučovalo možnost nákupu notebooku nového.

Postupně jsem se skrze několikero doporučení a kladných ohlasů na internetu dostal k repasovanému notebooku IBM ThinkPad T23. Cenové kritérium splňoval beze zbytku, lze jej sehnat v hrubě stanoveném rozmezí 7000 – 9500 Kč, primárně v závislosti na délce poskytované záruky. Ohledně linuxové kompatibility mě příjemně potěšil fakt, že notebook (ve vybraných modelech) je certifikován pro použití s Red Hat Linuxem. Specifikace notebooku je v mém případě následující:

  • CPU: Intel Pentium III M 1,13 GHz, 512KB L2 Cache
  • Paměť: 512 MB SO-DIMM SDRAM 133MHz
  • Grafika: SuperSavage IX/C 16 MB
  • Display: 14,1' (1024×768)
  • HDD: 30GB
  • Rozměry: 311 × 255 × 26,3 mm
  • Hmotnost: 2.4 kg

Z dalších parametrů lze zmínit 100Mb/s síťovou kartu, 2× PCMCIA, infraport, 2× USB 1.1, 56Kb/s modem. Kompletní specifikace je k dispozici na www.lenovo.com. Pro mé potřeby dostačující stroj se dvěma nedostatky, chybějící wifi (netýká se všech modelů T23) a pomalá USB, které jsou naštěstí oba řešitelné. Jako wifi kartu jsem získal Linksys WPC54G s chipem Broadcom 4318 do PCMCIA slotu. USB 2.0 jsem řešil obdobně kartou do PCMCIA – STLab USB 2.0

Zkušenosti pod Fedorou 7 Moonshine

Z důvodu certifikace pro Red Hat Linux, se zdála být Fedora 7 jasnou volbou. Instalace z DVD proběhla bez potíží, avšak po nabootování se rozlišení odmítalo změnit na jiné než 800×600, dokonce i po editaci xorg.conf. Problém se podařilo vyřešit až použitím zcela jiného xorg.conf a to z následující stránky www.linuxforums.org.

Po aktualizaci systému byl již notebook plně funkční, včetně škálování frekvence CPU, udávání správné hodnoty baterie, suspendování a hibernace, 3D akcelerace grafické karty. Zobrazení hlasitosti a intenzity jasu displaye pomocí OSD, lze zprovoznit díky utilitě tbp, jež je standardně obsažena v repozitářích (Předpokladem pro správnou funkčnost je natažení jaderného modulu thinkpad_acpi).

Zkušenosti pod Fedorou 8 Werewolf

U Fedory 8 byla situace obdobná, s příjemným rozdílem ve formě správného rozlišení a nepříjemnou mrzutostí ve formě nefunkční 3D akcelerace. Tu se posléze podařilo zprovoznit kompilací vývojové verze jádra 2.6.24-rc6. Jinak platí totéž, co pro Fedoru 7. Jediné, co se mi na obou verzích nepodařilo zprovoznit, bylo uspávání přes klávesovou zkratku (FN+klávesa). Tato funkcionalita pro mne však není klíčovou, osobně si myslím, že při troše pátrání lze řešení nalézt.

Samostatnou kapitolou pak bylo zprovoznění wifi karty, díky použitému chipu Broadcom 4318. Je nutné extrahovat firmware karty přes aplikaci b43-fwcutter. Naštěstí linuxová komunita kolem (nejen) Fedory je živá a tak řešení existuje a krásně je popsáno zde www.fedora.cz. S druhou použitou PCMCIA kartou STLab USB 2.0, jsem problém neměl. Ovladače na ni jsou obsaženy v jádře a na zkoušku připojený flashdisk se v obou verzích fedory choval vzorně.

Zkušenosti pod Debianem 4.0 Etch a Lenny

Debian Etch jsem instaloval přes netinstall z minimálního bootovacího CD. S instalací nebyl žádný problém. Po naběhnutí mne přivítalo správné rozlišení 1024×768, spolu s nefunkčním škálováním frekvence procesoru. To lze naštěstí řešit jednoduše přidáním těchto tří řádek do /etc/modules:

         acpi-cpufreq
         cpufreq-ondemand
         cpufreq-powersave

Dalším, málem již tradičním, problémem byla nefunkční 3D akcelerace. Z tohoto důvodu jsem Debian aktualizoval na jeho vývojovou větev – testing (Lenny). Bohužel ani v tehdy aktuální verzi ovladače (údaje platí k listopadu 2007) 3D akcelerace nefungovala. Řešit situaci lze a to dohledáním a stažením starší verze ovladače z www.x.org a následným přepsáním ovladačů obsažených v distribuci, ovladači staženými. Osobně to však nepovažuji za příliš korektní řešení. Při mizivém výkonu, jež grafická karta Savage poskytuje, může poměrně pohodlně posloužit softwarové vykreslování, jehož docílíme přidáním

        Option "DRI" "off"

do xorg.conf. V jiných oblastech je konfigurace podobná až stejná jako pod Fedorou (např. OSD přes tbp) a platí to i o funkcionalitě.

Zkušenosti pod Ubuntu 7.04 Feisty Fawn

U Ubuntu jsem bohužel narazil na zásadní problém již při instalaci. Instalátor se zasekl při bootování live CD (pro přesnost během načítání GNOME). Kdo zažil podobnou situaci, myšleno kdy notebook nereaguje na jakékoliv vnější podněty, pochopí, že podruhé jsem to již zkoušet nechtěl – čekání na to než se systém alespoň trochu umoudří a uvolí se restartovat se táhlo dlouhé minuty (myšlenka lobotomie baterie za chodu mi přišla a stále přijde odpudivá).

Závěrečné zhodnocení

Vyjma zmíněných experimentů provozuji Fedoru na tomto notebooku již přes půl roku a to k plné spokojenosti. Jediné nepříjemnosti plynuly z použité grafické karty, ale i ty lze poměrně snadnou cestou řešit. 3D akcelerace o daném výkonu na tomto notebooku má v současné době opravdu málem jen symbolický význam. Z testovaných distribucí, vezmeme-li v úvahu výše zmíněné, lze jak Fedoru tak Debian, na tomto notebooku s klidným srdcem nasadit. A co se Ubuntu týká, nelze vyloučit, že daný problém je v současné verzi 7.10 minulostí.

Z hlediska výkonového mé potřeby T23 plně uspokojuje, i když se první modely této řady začaly vyrábět již v roce 2001. Shrnu-li, hledáte-li opravdu levný notebook pro běžnou práci, dobré kontrukce a s velice solidní linuxovou podporou, pak z vlastní zkušenosti mohu doporučit. Pouze buďte opatrní při volbě wifi karty do PCMCIA slotu – kartám s čipem Broadcom 4318 se doporučuji obloukem vyhnout. A na úplný závěr drobný tip – zlatým dolem při řešení potíží mi byla tato stránka www.thinkwiki.org.

Sdílet