Hlavní navigace

Mandriva : Pokročilí uživatelé se diví

28. 4. 2008 13:40 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Aby toho nebylo málo, přiřadila se linuxová distribuce k některým projektům, které tento týden vydaly novou verzi. Verze 2008.0 je na světě a mezi pokročilými uživateli se mluví o tom, že se děje něco divného. Součástí standardní instalace totiž nejsou některé „používané“ programy.

Spustíte si konzoli, přihlásíte se jako root a zadáte mc. Stisknete Enter a dostane se vám hláška, že tento příkaz není znám případně aplikace není známá. Pro jistotu to zkusíte znovu a opakuje se naprosto stejná situace. Tak začnete hledat, kde je problém a zjistíte, že to není chyba, ale záměr. Vyřešíte to jednoduše, zadáte urpmi mc a problém je vyřešen.

Sledoval jsem několik diskuzí, které se rozohňovaly, že to není ani možné, že by někdo mohl provést takovou záškodnickou činnost. A když tu diskuzi pročítáte zjistíte, že tvůrci distribuce „šetřili místo“ i jinde. Ve standardní instalaci nenajdete KOffice. Zato tam najdete Java nástroje jako je tomcat atd.

Trošku jsem se pokoušel pochopit kroky tvůrců, ale přijde mi to jako nekoncepční krok. Celkem chápu, proč není ve výchozí instalaci KOffice. Pokud mám OpenOffice.org, nepoužívám KOffice a samozřejmě naopak. V době, kdy se OOo propaguje je tento krok asi logický.

To, čemu se divím je Midnight Commander. Ne, že ve výchozí instalaci není (urpmi mc rulez!), ale že ve spojitosti s tím je tomcat. Je jasné, že mc je nástrojem pro pokročilé. Kdo ví, co je to mc, tak také ví, jak jej nainstalovat. Ale když jdeme takto důsledně, proč tomcat? Leda, že by ve výchozí instalaci byly nějaké závislé projekty…

Patrně se asi dostáváme do stavu, kdy začíná Mandriva „přetékat“ z instalačních médií a tvůrci vyřazují méně používané aplikace, samozřejmě z pohledu koncového uživatele, na kterého se Mandriva soustředí. Velmi dobře si vzpomínám, jak jsem byl označován za „klikače“, když jsem se zmínil o mém Linuxu na desktopu. Takže k čemu mc pro klikače?

Sdílet