Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Mandriva 2009 s Bíbrem.

  • 18. 1. 2009 15:16

    A.S. Pergill (neregistrovaný)

    Vyřešili už problém připojování disket? Mandriva 2008 se sice pod rootem dala nastavit, že uživatel mohl s disketou pracovat, ale po prvním restartu se to přenastavilo na defaut, kdy disketu může připojit/odpojit jen root a uživatel při použití grafického witgetu dostane jen hlášku s naprostým blábolem (nezvládl nakonfigurovat tak, aby se to chovalo podle popisu v brožuře, ani IT pracovník na počítači v zaměstnání - neřeším, mountuji a umountuji z rootovské konzoly, ale pro začátečníka dost nepříjemný bug).
    - Je už vyřešeno, aby mohl být na jednotlivých plochách KDE4 různá pozadí?
    - Pokud ne, je možné Mandrivu 2009 nainstalovat s KDE3, kde to bez problémů jde?
    - Zůstalo i defaultní nastavení kódování češtiny UTFxyz? Takto kódované texty nejdou zpracovat v TeXu a jsou s nimi problémy i v některých programovacích jazycích (různá písmena mají různý počet bytů atd.), pochopitelně, aniž by to bylo spojeno s čímkoli pozitivním. Problém je i v tom, že po odstranění tohoto bugu to zůstane schované v "hlubších vrstvách" systému, takže např. prohlížeč mc očekává i tak jakési UTF-kódování a nezobrazuje korektně znaky v iso-8859-2.
    Vše je názornou ukázkou, jak vývojáři zbytečně a s jednoznačně negativním výsledkem vrtají do věcí, které fungují (funkční a automatické připojování diskety pod uživatelem bylo v předchozích verzích zcela OK, podstatně funkčnější KDE3 oproti KDE4, náhrada funkčního a standardního kódování češtiny nestandardním a nefunkčním) a neřeší věci chybějící (podpora některých grafických formátů, pro linux prakticky neexistuje podpora wrl atd).