Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Machrujeme po česku.

  • 20. 4. 2010 7:56

    Jindřich (neregistrovaný)

    Důležité je, zda Vy budete se snímky spokojený, zda z nich budete mít radost. Pokud ano, tak je vše v pořádku. Udělat zajímavou fotku lze i krabicí od bot, ale když používáte jednodušší aparáty (jako je ta krabice od bot), přijímáte určitá technická omezení. To platí i u jiných aparátů; pokud chcete fotit (polo)profesi­onálně, chce to "alespoň" zrcadlovku. Podle mě stačí ty levné, jako jsou třeba Nikon D40 či D50 - jejich výkon je zvláště pro začátečníka uspokojivý. Nejzajímavější na zrcadlovce je, že můžete vypnout automatický režim. Schválně si zkuste nastavovat jednu hodnotu (a časem hodnoty všechny) ručně, naučíte se fotit. (Ovšem já mám trochu problém s "vyvážením bílé", to udělá ta automatika vždycky líp.) Důležitá je samozřejmě také kompozice, tam je klíčové slovo "úhlopříčka", ale nejde jen o ni.

    Pokud jde o "setové" objektivy, námitky jejich odpůrců se bohužel zakládají na pravdě. Moje první digitální zrcadlovka měla setový objektiv, dosti nemožný. Vyřešil jsem to nákupem dvou objektivů od výrobce za 10k a 15k; vzájemně se doplňují, jeden je "na blízko" druhý "na dálku". Ten druhý, dražší, má i stabilizátor. Má lepší světelnost i podání barev - je to znát i v porovnání s tím lepším "na blízko". Podle mě není moudré mít jeden objektiv na vše, musí se to projevit na jeho vlastnistech. chce to alespoň dva (a ještě třeba rybí oko). Pokud ale budete objektivy často měnit, musí být bajonet kovový (ne plastový) a taky musíte uvážit prostředí, v němž měníte (zejm. prašnost, vlhkost). Jinak je lepší mít dva foťáky...

    Nenapsal jsme rozhodně všechno, možná jsem i na něco zapomněl. Začněte klidně se setovým objektivem, zkoušejte si fotit, ty další objektivy si vždycky můžete koupit později.