Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Bububu!.

  • 1. 2. 2008 10:13

    Miloslav Ponkrác (neregistrovaný)

    Proč mě tedy OSA okrádá a podobné organizace? Proč jsem si včera kupoval flash disk a přes 30% ceny byl autorský poplatek těmto organizacím? Proč musím platit za CD/DVD pro svoje data poplatky? Proč jsem platil za tiskárnu, za SD disk do foťáku, za hard disk, za to, že jsem si nechal něco zkopírovat?

    Ono je to těžké, pro spoustu lidí je to předplaceno. Pokud to spočítám tak dost tisícovek ročně ode mě jde Gottovi, Vondráčkové, Jandovi a dalším, aniž by oni mě poskytli nějakou hodnotu. Platím někam a nic nedostávám. Nevšiml jsem si, že by Kája Gott mi naprogramoval modul v C++, nebo Vondráčková mi pomohla s Pythonem.

    Nedivím se, že hrozby shora pak nepomáhají, když zloděj (protipirátské organizace) křičí chyťte zloděje.

    Za úchylné také považuji to, že pokud si cokoli koupíte, pak jste omezeni v právech více, než je morální. Koupíte si originální CD s hudbou a teď je otázka - opravdu ho přehraji v mém přehrávači, nebo je to další "CD" s DRM, kterou nepřehraji skoro nikde. Když to vložím do počítače, nezasviní mi to systém, případně dokonce nezničí (jako DRM rootkit od Sony třeba), nebo dokonce zničí hw (ochrany pro hry). Já osobně se originálek už bojím a nikdy nevím co mi provedou.

    Když si koupím CD s hudbou, proč nemám 100% právo na osobní kopii (protože CD není nezničitelné médium)? Dnes je to tak, že pokud má méduim DRM, tak zkopírovat ho je dokonce trestný čin !!! Proč nemá výrobce povinnost Vám to umožnit? To samé je ohledně sw, tam by možnost vytvořit funkční záložní kopii mělo být automatické právo uživatele.

    Na dnešním autorském zákoně je až moc dobře vidět, kdo si ho zaplatil a zaloboval a lidi to cítí. Oni nejsou blbí a ví, že současný zákon se spravedlností a morálkou nemá absolutně nic společného - že OSA existuje, protože někdo někoho podmáznul, že spoustu věcí v autorském zákoně je také podpořena korupcí, a že jde v podstatě jen o prachy a o to vydolovat z lidí co nejvíc prachů a přitom je ještě kopat do zadku a nadávat jim do zlodějů.