Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku A za komunistů bylo líp! - Díl 3.

  • 15. 11. 2007 10:35

    mm (neregistrovaný)

    Snad jeste jeden dodatek v ramci objektivity. Meli bychom ctit fakta, at se nam tehdejsi rezim sebevice nelibi:
    Pocitace Atari 800XE/XL slo od jiste doby samozrejme koupit nejen v Tuzexu, ale i v "normalnim" obchode. Stejne tak slo koupit treba prejmenovana ZX Spectra+ (Delta) - ta se k nam dostala pres Jugoslavii - pravdepodobne slo o vyprodej nejakych skladu v roce 1986 zkrachovale firmy Sinclair Research Ltd. Bylo mozne take koupit na tu dobu vyborne 8bity Sharp MZ-800, ke kterym se prodaval i 4 barevny maly ploter - Sharp MZ 1P16. Rozhodne toho vseho nebyl dostatek a bylo treba trochu stesti a vedet, kde to zrovna maji.
    Co se tyce 16bitovych pocitacu Atari ST a Amiga, tak ty se sem po nejakou dobu oficialne dovazet snad ani nemohly - slo tenkrat nejakou chvili o embargovanou technologii (!!). Motorola 68000 proste v te dobe byl prilis dobry procesor na to, aby se jen tak poustel na Vychod. Nicmene se sem ty pocitace bezne dostavaly jako sedy dovoz. Amaterske radio bylo plne inzeratu, kde se dalo koupit temer cokoliv. Ceny pochopitelne nebyly lidove - jako vzdy kdyz je neceho nedostatek.
    Co se tyce toho embarga, pamatuji si, ze jeste v letech 1991-1992 (tedy po zhrouceni rezimu) byl trochu problem k nam dostat zakladni desku s CPU 80486 :-)