Hlavní navigace

O Windows, Linuxu a hlavně o ničem z Windows 7

12. 7. 2009 17:50 (aktualizováno) brk

Je to zhruba 2 a čtvrt roku, co se Windows Vista začaly pomalu zabydlovat do nových počítačů. Počáteční euforii „jééééééé ono, to je průhledné“ a snad ještě větší nepopsatelné nadšení z 3D přepínače oken brzo vystřídalo mezi uživateli totální zděšení, že se v tom vlastně nedá dělat. Výrobci minimálně ze startu věděli, že „nové okna“ táhnou a tak nebyl problém koupit notebook s 512MB RAM a nějakou tou edicí Visty.

Toto byla první osudová rána pro Visty a Microsoft. Lidé byli zvyklí, že tou dobou 5 let staré XPčka začínající kdysi někde u 128MB na aktuální konfiguraci docela dobře fungovaly a Visty měly problém samy se sebou, ne to bože aby v nich běželo ještě něco dalšího. V téhle době stála např. notebooková SO DIMM cca 15 stovek bez daně, takže něž uživatelé svého nového miláčka stihli zbavit sklerózy, roznášeli poměrně dlouho velmi negativní emoce.

Patrně ještě větší problém je, že Visty nechodí nic moc extra ani na dostatečném železe. Když se vrátím do počátků Vist, tak nemohu zapomenut na snad jediného člověka, kterého znám a který byl i v té době s Vistami spokojen.

Je léto 2007, dotyčný se rozhoduje pro nový počítač a chce ten nový super systém od Microsoftu. V útrobách ne zrovna laciné skříně se nachází slušně vyhlížející deska s tím nejlepším, co Intel aktuálně nabízí, dvě nVidie po pětadvacet kus, WD Raptor na Visty, běžný velkokapacitní 7200-otáčkový „lenoch“ na data a nějaká ta RAM, aby se to ve finále vlezlo do stovky.

Toto je ovšem světlá výjimka a i v dnešních dnech na mnohem výkonějším hardware než před dvěma lety jsou Visty spíše synonymem satana a downgrade na XP ničím výjimečným. Sám jsem před rokem a čtvrt zatoužil a po ThinkPadu série X a i s procesroem Core2duo L7500 a 2GB RAM na tom Visty chodily vyloženě blbě. Neštěstí je používám pouze cca čtvrtletně, když udpatovat BIOS, zkusit Google chrome a podobně, ale na běžnou práci to prostě není. Všichni si hodně slibovali od prvního Service Packu, ale jelikož se na výkonu nezměnilo nic, uživatelé nad systémem definitivně zlomili hůl a Microsoft to vzdal. Začalo se mluvit o nástupci jménem Windows 7.

Když jsem rozjímal, jestli o Windows něco napsat, tak se mi motal v hlavě titulek Windows 7: zabiják Linuxu, který jsem někde zahlídl. Měl jsem za to, že to byl server typu Živě.cz, ale byla to zprávička zde na Rootu. O Windows 7 se poslední dobou píše docela hodně a jelikož s notnou dávky nadsázky spadám spíše do kategorie „věřím pouze statistice, kterou jsem si sám zfalšoval“, neodolal jsem a dle návodu na serveru Cdr.cz se pustil do instalace Windows 7 RC pomocí flashky, protože notebook nemá mechaniku.

Instalace proběhla velmi rychle, ale jelikož instalace proběhla z flashky, která ani v zápisu nemá problém s 20MB/s, tak jsem tomu nevěnoval nijak zvláštní pozornost. Mnohem zajímavější je vlastní provoz. Železo, z dnešního pohledu rok a čtvrt staré, na kterém byly Visty utrpením je pro Windows 7 naprosto dostačující a chodí nadmíru dobře. XPéčka by sice asi chodily ještě líp, ale zde je rozdíl mezi hardwarem a softwarem 6 let a porovnávání by bylo spíše nefér. Když porovnám jabka a hrušky, tak Windows 7 by mému Gentoo subjektivně „natrhly prdel“.

Na první pohled se toho až tak moc nezměnilo, pokud si odmyslím, nový panel a detaily typu, že Wordpad vypadá více jako Microsoft Office 2007, ale v pozadí to bude asi zajímavější. Nechce se mi bádat, jestli ubyly nějaké služby, nebo je to opravdu jen o optimalizaci, ale výsledek je markantní. To že se sytém nezabývá hovadinami názorně ukazuje baterka, která i když za ten rok a čtvrt ztratila cca 25% své původní kapacity nyní ukazuje o cca 15% lepší čas, než jak byla nová a živila Visty.

Linux mám rád a používám ho přes deset let. Taktéž ale přiznávám, že nejsem nijak extrémně fanatický uživatel a když bylo pro mne výhodnější použít Windows, tak jsem ho použil. Ve finále za těch 10 let na Linux připadá cca 80% času na soukromých počítačích. Když srovnám dle mého názoru extrémně nepovedené Xubuntu 8.04 či mé Gentoo, kde jsem také „uletěl“ na zbytečně novém jádru, ovládači Intel grafiky a navíc válčím s výkonem diskových IO, což se tu již nějaký pátek řeší na Rootu, tak musím přiznat, že Windows 7 je lepší.

Být pouhým uživatelem, kterému stačí ke štěstí prohlížeč, ICQ a něco na MP3, tak už jsem asi našel náhradu a u nováčku, které přitáhl Linux Compizem i na relativně líném železe to může být skutečný zabiják Linuxu. Skalní uživatele těžko přesvědčí a u netbooku, kterých se zprávička týkala, tam se není moc o čem bavit. Tam Linux prohrál i s XP. Možná to bude za rok zajímavé, jak Google silou své naduté šrajtofle a týmem schopných lidí uvede svůj primárně notebookový Google Chrom OS, ale jedno vím už jistě. Bude mít proti sobě víc než dobrého soupeře.

Sdílet