Hlavní navigace

Internet 4G: Růžový šmejd?

4. 6. 2008 5:23 brk

Přibližně 4 roky jsem používal pro připojení k internetu GPRS od Eurotelu. Dva a půl roku jako hlavní a jediné připojení, pak hlavní konektivitu vystřídala kabelovka. Mobilní připojení je ale velmi návykové a jelikož jsem si zvykl být online všude, kde zapnu notebook, ponechal jsem si ho také.

Rychlost kabelovky šla postupně pořád nahoru a GRPS už z principu stojí na místě, takže se mi zdálo pořad pomalejší. Loni v létě jsem si řekl, že bych i onu sekundární konektivitu měl nějak zrychlit a tak jsem začal koukat co kdo nabízí. Vodafone na data těžce kašle a pokrytí U:fonu byla parodie, takže z celoplošných mobilních operátorů mi zůstal akorát O2 a T-Mobile.

Se spolehlivostí datových služeb Eurotelu jsem byl dlouhodobě velmi spokojen, takže jsem začal u jeho nabídky, ale tady jsem bohužel narazil. V té době neexistoval tarif, který by za rozumný peníz umožňoval používat jak CDMA tak i klasickou síť GPRS/EDGE. Oproti tomu konkurenční T-Mobile měl v nabídce tarif za snesitelných 832Kč s DPH, který umožňoval využívat jak čistě datovou síť, tak i všudypřítomné GPRS/EDGE a to navíc prostřednictvím stejného modemu. Rozloučil jsem se tedy s eurotelími daty a pořídil si 4G Combi kartu s patřičným tarifem.

Karta vypadá, jako by o jejím vzhledu rozhodlo vedení T-Mobile na firemním večírku v Modré ústřici a funkčně na tom bohužel není o mnoho líp. Než jsem se dočkal funkčního kousku, absolvoval jsem v podstatě ihned po koupi cca dvouměsíční reklamační kolečko, než jsem nakonec dostal novou kartu. Během reklamací jsem měl vždy zapůjčenou kartu jinou, která fungovala, takže jsem doufal, že se časem dočkám i vlastního funkčního kousku. Stalo se a loňské léto jsem strávil na docela dobře fungujícím 4G.

Letos to však bohužel vypadá už úplně jinak. Připojení padá tak, že např. na IRC už raději ani nelezu, ať nemusím poslouchat narážky, že bych si už vážně měl pověsit IRC klienta do screenu na nějaký servrer, ať se nepřipojuji několikrát za hodinu. O víkendu jsem si řekl, že karta půjde zase na reklamaci, ale pro klid duše jsem nabootoval Visty, které mi Lenovo vnutilo k notebooku a které jsem ještě nezrušil. Karta jela bez problému. Když jsem pak nabootoval zpět Linux, karta jela dál dobře. V Linuxu nemám přehled o kvalitě signálu, ale ve Vistě jsem tenkrát viděl signál skoro na maximu.

Vyložil jsem si to tak, že karta je hodně háklivá na kvalitu signálu a zkusil to s ní dál. V některých místech chodí relativně dobře a udrží se i pár hodin, jako právě teď, když píší tenhle zápisek, ale typicky tou jsou jen desítky minut či přímo minuty. Je mi jasné, jak případná reklamace dopadne. Na pár hodin jí nechají běžet v nějakém notebooku v místě, kde je signál v nejlepším pořádku, závada se neprojeví a já dostanu kartu zpět s tím, že se závada neprojevila. Kdyby padala jen síť třetí generace s komerčním názvem 4G a v případě problému to přešlo do GPRS/EDGE, tak bych to asi nějak strávil, ale spojení padá i když při vytáčení vnutím GPRS/EDGE.

Tohle jsem s běžným mobilem a Eurotelem neznal, pokud jsem nestahoval něco velkého. Za těchto podmínek se telefon tvářil, jako by měl větší odběr něž kolik byla schopna dodávat nabíječka a tak časem vybil baterii a spadl. Toto byl také jeden z důvodu, proč jsem si pořízoval PCMCIA modem a poněkud jsem narazil. Z mého pohledu je 4G Combi karta naprostý šmejd za pár korun, ze kterého chce T-Mobile vytřískat co nejvíc peněz. Jak nechutně se snaží T-Mobile na 4G Combi kartě vydělat svědčí např. cena samostatné externí antény. Na jeho stránkách je nabízena za 699Kč, což je zhruba o stovku víc, než za kolik se dá koupit celý telefon jako např. Motorola F3.

Dotovanou 4G Combi kartu jsem si pořídl loni v červnu s úvazkem na jeden rok za ani nevím kolik. Byly kolem toho nějaké akce, takže mne to i s netem mělo vyjít na cca 10k Kč za rok. Rok se s rokem sešel a já přemýšlím co dál. Služba může být dobra, ale T-Mobilem dodávaný modem ji evidentně zabíjí, poněvadž nevěřím tomu, že by měl T-Mobile ve srovnání s O2 síť v tak katastrofálním stavu.

Docela se mi líbí aktuálně nabízený CDMA modem od O2, ale jak je na tom s Linuxem jsem zatím moc nezkoumal. Vím jen, že současný stav je neudržitelný a že budu muset sáhnout po něčem jiném, ale jaký operátor a jaká technologie to bude, tím si zatím nejsem příliš jist. Jak se mobilně na internet připojujete vy a jaké s tím máte zkušenosti?

Sdílet