Hlavní navigace

Nový počítač? A jaký?

5. 12. 2007 21:53 brk

Můj 2GHz Celeron s 512MB RAM už má odkroucené 4 roky a nějakým extra výkonem neoslnil ani v době pořízení. Že to nebude to pravé ořechové na kompilaci OpenOffice, která zde trvá i šestnáct hodin, mi došlo už dávno, ale ani kompilace Firefoxu není to pravé a tady se už hůře uhýbá, když o Gecko se opírají i další aplikace. On ten výkon při troše dobré vůle stále stačí a nemálo lidí doteď funguje i na počítačích v řádu stovek MHz, ale nějak už to není ono. Se stále zrychlující se konektivitou přibývá i panelů v prohlížeči, kde flashové přehrávače videí a podobné ptákovinky dokážou nepříjemně zatopit pod chladičem a graf zatížení procesoru se stále častěji přibližuje maximu.

Náročnější věci, což typicky znamená 3× do roka přechroustat nějaké video do MPEG4, nebo využít výhod virtualizace a při testech si nerozdrbat normální PC, dělám na notebooku s Core 2 Duo T5500 a 1,5GB RAM. Výkonnosti rozdíl je zde patrný a i běžné věci, které tak nějak i ten stařičký Celeron zvládne, zde běží tak nějak příjemně plynuleji a s „chladnou hlavou“. Notebook bohužel nemá DVI a ani dokovací konektor, který by ho jeho prostřednictvím mohl DVI „naučit“, takže jako náhrada za desktop je z mého pohledu nepoužitelný.

Už docela dlouho toužím po PC, které moc nežere. Malá spotřeba, méně odpadního tepla, méně hluku při chlazení, úspora na elektřině a hlavně takový ten dobrý „ekologický“ pocit, že jsem přispěl svou troškou do mlýna.

Mé srdce zaplesalo, když jsem náhodou narazil na základní desku MicroStar 945GT Speedster-A4R, která je určená právě pro „Tečkové“ procesory Core 2 Duo. Bohužel se ukázalo, že si poradí jen s procesory, které mají FSB 533 či 667 MHz, které mi dnes připadají už poněkud za zenitem a navíc jsou proti 800MHz mladším bratříčkům i nepříjemně drazí. Navíc jsem několikrát narazil na kritiku přibaleného ventilátoru, který je údajně příliš malý a aby i mobilní procesor s maximem u 34 W uchladil a tak nabírá i 5k otáček. Mobilní Core 2 Duo jsou relativně drahé a tak mne experimentování s jinými chladiči na procesoru bez ochranného kovového pouzdra příliš nebere.

Mé další myšlenkové pochody se ubíraly k obyčejnému desktopovému Core 2 Duo. Maximum mají u 65W, což je zhruba stejně jako můj dosavadní Northwood, který mi Arctic Cooling dobře uchladí i při nízkých otáčkách a tedy bez zbytečného hluku. Při sáhnutí třeba po E6850 bych dosáhl velmi dobrého poměru výkon/příkon a kdybych šel do levnější varianty, tak si klidně můžu přiznat, že na tom ušetřím patrně víc, než kolik by mi časem ušetřil desktop postavený na mobilní platformně na elektřině, poněvadž ho používám tak 2 hodiny denně. a o víkendu řekněme 12, ale pouze v zimě. V letě je to stejně notebook a venku. Bohužel bych zde přišel o ten dobrý pocit, že mám úsporné PC.

Další myšlenkový pochod směřuje k AMD. Zde je to spíše „náboženský problém“. Co jsem kdy v minulosti sáhl po AMD, tak z toho byl problém a i když vím, že většině jeho uživatelů slouží dobře, beru ho spíš jako zdravou konkurenci pro Intel, která je dobrá pro cenu. Ke „kacířské myšlence“ zkusit zase AMD mne přivedl procesor AMD Athlon X2 BE-2350. Desktopové dvoujádro za směšnou cenu se spotřebou 45W. V tomto směru před AMD smekám. Udělalo na mne dojem. Nějaká slušná deska by se taky jistě našla a tak by to nakonec nemusel být špatný kompromis.

Jako poslední alternativa se mi jeví koupit hotovou „sestavu“, jakou je např. Fujitsu Siemens Esprimo Q5020. Klasický PCčkovský následovník Apple – Mac mini, který má 16,5×16,5×5 cm a v útrobách T7250, tedy cpu s 800MHz sběrnicí, 1 GB RAM, 120 GB 2,5" SATA disk a vypalovačku „bez jazyku“. Příjemný prcek, který nepřekáží a u kterého časem nebudu muset uvažovat kam s ním, protože až mu jednou dojde dech, tak si ho z nostalgie schovám do skřínky a klidně zas jednou vytáhnu. No řekněte, nezasteskne se vám někdy třeba po vaší 386ce, co jste měli před 15ti lety? Nevýhody jsou taky docela jasné. Minimální rozšiřitelnost. V současném PC mám třeba dva TV tunery, které zapnu maximálně na pár minut měsíčně, ale zapnu. Musel bych pořizovat něco na USB. Dále si nejsem jistý teplem. Přeci jen relativně živý procesor svádí ke kompilací i těch OpenOffice, Gentoo nový počítač nemine a zde si nejsem jist, co udělá těch 34 W v prťavé krabičce při několikahodinovém zápřahu. Hluk chladiče já nerad. Jistou nevýhodu vidím i ve vyšší ceně, ale tohle beru spíš jako podružný problém.

Poslední variantou je pak přímo Apple – Mac mini. Zde platí v podstatě totéž co u předchozího prcka, jen bych měl navíc i Mac OS, který by nejspíš stejně nahradilo Gentoo, i když kdo ví. :o) Železo od Apple se mi hodně libí a kdyby notebooky od Apple neignorovaly PC MCIA či spíše dnes nastupující ExpressCard, tak jejich notebook už dost možná mám.

Takže teď babo raď, nebo raději Vy, když už jste to dočetli až sem.

Takže?

Sdílet