Hlavní navigace

Jedinkrát jsem se musel vzdát

18. 3. 2010 11:40 (aktualizováno) Jan Kulhánek

Před chvílí jsem své sympatické kolegini předal notebook s aktualizovaným Ubuntu a nainstalovaným softem, který uspokojí její koníčky – fotografování, pouštění muziky a občas nějaký ten filmeček. Byla spokojená a já taky – další spokojený uživatel linuxu.

Při té příležitosti jsem si vzpoměl na svého kamaráda, který si před deseti měsíci otevřel svou soukromou praxi coby psycholog a rázem se ze spokojeného uživatele linuxu stal nešťastník. A já dostal dva úkoly – zprovoznit program Psycholog2000, který běží pod Windows a slouží k vedení kompletní agendy pro zdravotní pojišťovny; dále pak zprovoznit podepisování výstupu z tohoto programu certifikátem a odesílání na portál zdravotních pojišťoven.

První úkol byl snadný, program prostě pod Wine fungoval. Problém ale nastal se zmíněným certifikátem.  Šlo o standardní p7s, vydaný První certifikační autoritou, se kterým si ovšem nerozumělo Java rozhraní na portálu pojišťoven, pokud jste se pokoušeli použít jej právě z linuxu. Instalace, která pod Windows XP trvala 1 minutu, byla po týdenních konzultacích a zkoušení všeho možného nakonec neúspěšná.

Já jsem se sice naučil instalovat certifikát do Firefoxu, Thudnerbirdu či Evolution, zjistil jsem jaké jsou rozdíly ohledně úložiště certifikátů v GNOME a KDE, ale problém to nevyřešilo. Nakonec jsem se dozvěděl, že bude problém v nekompatibilitě Javi pro Windows a linux.

Výsledek – nainstalovaný VirtualBox, sloužící jen pro odesílní podepsaných dokumentů na pojišťovny – ovšem s použitím jedné licence Windows XP.

Máte s tímto někdo nějakou zkušenost?

Sdílet