Hlavní navigace

Tak nám zabili LinuxEXPRES...

17. 8. 2007 12:46 Michal Breškovec

Touto malou parafrázi na Švejka chci uvést článek k tématu, který jistě nepotěšil nikoho z nás. O tom proč bylo vydávání LinuxEXPRESU zastaveno už toho bylo napsáno dost, já bych se chtěl spíš zamyslet nad tím jestli u nás má Linuxový časopis šanci na úspěch.

Asi mi dáte za pravdu, že s masovým rozšířením rychlého internetu, který nás zavaluje čerstvými zprávami se pro mnohé z nás potřeba tištěných periodik smrskla na minimum. Stále je tu však dost lidí, kteří mají rádi to své jisté papírové v ruce. Bohužel Linuxová komunita není stále tak velká, aby procento těch lidí bylo nějak významné. I přesto si myslím, že časopis zaměřený převážně na Linux smysl má. Nicméně chtělo by to zkusit něco nového, aby se zvýšil zájem komunity o časopis a hlavně přišli i čtenáři z řad mimo Linuxovou komunitu.

Určitě nejsem jediný, koho napadlo, že by nemuselo být špatné spojení internetového magazínu jako např. ROOT s papírovým médiem, se kterým by se vzájemně doplňovali. Dokonce by se mi celkem líbil i ten tmavý layout s tajemným obličejem v brýlích.

Sekce webzinu patřící papírovému časopisu by také přinesla věc která mi u tištěných periodik nejvíc chybí, a to možnost reagovat na článek a interaktivitu s autorem. Stačilo by jen, aby byl uveden každý článek z daného čísla s krátkou ukázkou, která by mimo jiné mohla případného kupce inspirovat ke koupi celého čísla.

Takový časopis by také mohl v podstatě vynechat novinky a zprávičky, které jsou už v době uvedení do prodeje zoufale staré a zaměřit se spíše na seriály, rozhovory, dění z pozadí důležitých projektů, apod.

Napadá mě také možnost umožnit čtenářům účastnit se na tvorbě časopisu například hlasováním na webu o tématech, které je zajímají a které by chtěli v dalším čísle vidět, což by mohlo částečně vyřešit i problém s tím, na jakou cílovou skupinu časopis zaměřit. Myslím, že to je hlavní kámen úrazu. Komu je časopis určen. Profesionálové, kteří jsou asi hlavní tahákem inzerentů z oboru, papírový Linuxový časopis moc nepotřebují a začátečníci a běžní uživatelé asi zase reklamu příliš netáhnou.

Zde by mohlo výrazně pomoci právě spojení s webovým časopisem, které by umožňovalo inzerentovi prodat svou kampaň za zvýhodněných podmínek oběma médiím, čímž jim naroste i počet čtenářů, kteří ji uvidí.

Určitě bych vynechal přidávání CD/DVD, které podle mě dávno ztratilo smysl a ponechal vydávání PDF verze, která pokud bude obsahovat aktivní linky, může být velmi přínosná.

Co se týká obsahu, jak jsem psal výše bylo by skvělé moci si určit, jakým směrem se budou některé články ubírat. Také jsem psal, že časopis by měl být „převážně“ Linuxový. V rámci přitáhnutí čtenářů, kteří zatím s Linuxem nemají příliš zkušeností, by jistě nebyla špatná sekce zabývající se hlavně přechodem z Windows na jinou platformu a komunikace Linuxu a jeho aplikací s jinými platformami (nevyhýbal bych se ani MACovi a BSD). Také by byla dobrá širší sekce věnující se HW a jeho funkčnosti, případně rozchozením v Linux. To by také mohlo přitáhnout inzerenty a sponzory z oblastí prodejců HW. Jistě by nebyla špatná sekce věnující se právní oblasti, licencím a (ne)legálnosti používání SW a výhod Free Software. Domnívám se, že právě těchto informací je poměrně nedostatek, když nepočítán řvouny z pololegální a zprofanované BSA.

Jedním z hlavních důvodů zastavení vydávání LinuxEXPRESu byl také počet výtisků, které se pravidelně vraceli z novinových stánků. Z toho důvody bych klidně tuto formu prodeje zrušil a nechal pouze možnost předplatného a přímého nákupu z webu, případně z dalších partnerských webů zabývajících se podobnou tématikou. Náklady na poštovné by jistě nedosahovaly ztrát způsobených vrácenými výtisky.

Další věc, kde by se mělo hlavně zapracovat je propagace. Časopis musí být vidět, musí se o něm vědět. Je lepší, když přijde inzerent k nám, protože o nás slyšel, něž když se musíme u inzerenta sami prosit. I zde by se dala využít komunita, která by měla zájem „svůj“ časopis propagovat na svých webech a projektech. Proč také třeba nedat link na webovou stránku časopisu třeba do českého vydání Mozilla Firefoxu spolu s RSS novinkami, apod.

Prostor pro ryze Český Linuxový magazín tu zkrátka vidím, jen to chce někoho, kdo bude mít dost kapitálu a vůle to rozjet ve velkém stylu, ne paběrkovat s pár výtisky a doufat, že se to časem samo zvedne. Doufám, že jednou někdo takový přijde. Jistě to nebude snadné, ale pokud tu bude vůle a hlavně zájem široce spolupracovat s komunitou, může se to podařit.

Sdílet