Hlavní navigace

Budoucnost se předpovídat nemá, zejména v IT

22. 8. 2009 23:23 (aktualizováno) Pavel Chalupa

Slashdot odkazuje na vizionářský článek o budoucnosti mobilních zařízení. Mě však zaujal jeden příspěvek v diskusi.

Ten zmiňuje konvergenci telefonu a PC, ale vyzdvihuje roli telefonu (smartphone) jako primárního zařízení. Celý počítač si budete nosit s sebou v podobě smartphonu a kamkoliv přijdete, připojíte pouze monitor, klávesnici a myš.

Pokud si celou situaci představím do detailů, tak v tomhle směru nevidím žádnou překážku, proč by se to stát nemělo. Výrobci se neustále snaží o již zmíněnou konvergenci, ale ta v principu nelze uskutečnit. Nosit s sebou mobil není problém, ale cokoliv většího s klávesnicí, na které by se dalo psát, je nemožné. I dnešní netbooky jsou toho příkladem. Už se na nich člověk musí omezovat z hlediska prostoru, jak s klávesnicí, tak s monitorem. A přitom na přenášení je to taky nepraktické vzhledem k velikosti.

Pokud se podívám na překážku ohledně výkonu, kapacity atd., který se dá namačkat do mobilu, tak je jen otázka času, kdy takový smartphone dosáhne dostatečného výkonu na to, aby utáhl běžný desktop.

Z tohoto pohledu mi jednoznačně vycházejí všechny tyhle netbooky a jiné konvergence, jako slepá cesta. Dovedu si představit, že lidi přestane bavit tahat se s netbookem. Pak by budoucnost mohla být složena z primárního zařízení smartphonu s nějakým základním ovládáním vhodným do ruky a množstvím externích monitorů a klávesnic všude kolem. Ať už doma, v kanceláři, nebo internetové kavárně.

Je to i soumrak dnešních stolních PC. Poslední baštou pro výrobce výkonných PC budou už jen hráči PC her. Všem ostatním brzy bude stačit výkon zařízení, které se vejde do kapsy. Pak už nebude potřeba žádná synchronizace jednotlivých zařízení, protože bude všechno v jednom a připojovat se bude monitor a klávesnice.

Sdílet