Hlavní navigace

Ajťák smrdět nemusí

10. 12. 2016 16:56 (aktualizováno) Tomas Matějíček

Příčina zápachu potem mi není dost jasná ani po přečtení několika článků na tohle téma. Někde píšou, že za odér můžou bakterie, které se živí složkami potu, jinde zas, že pot v sobě obsahuje také látky (enzimy), které ho na povrchu pokožky rozkládají. Pravda může být někde uprostřed, nebo možná úplně jinde, ale je to asi jedno.

V poslední době jsem se smradem dost zápasil. Ono když člověk vyleze ze sprchy, umytý a vymydlený, a po 10ti minutách zase smrdí potem, je asi něco někde špatně. Samo sebou, známe deodoranty a antiperspiranty, ale ani jedno mi nepřijde jako správné řešení. Deodoranty teda podle mého vkusu dost smrdí samy o sobě. Přebíjet jeden smrad jiným mi přijde pramálo efektivní. Antiperspiranty na druhou stranu zabraňují pocení, což je z mého pohledu taky nežádoucí.

Řešení místo strašení? Našel jsem na trhu produkt, nad jehož funkcí mi zůstává rozum stát. Jde o Kamenec (kamenec amonno-hlinitý), tedy o podvojnou sůl kyseliny sírové. Zní to strašně, ale v podstatě je to šutr, který se údajně těží, takže je to krutě přírodní. Už si představuju ty zelené louky, rozkvetlé třešňové sady, kráva Milka se pase, a hned vedle důl na kamenec.

Jak funguje je mi záhadou. Prostě se s tím šutrem potřete v podpaží ráno a večer a jste bez smradu. Už to na sobě týden testuju, a i žena byla překvapená, že po dlouhé době nejsem ničím cítit. Samozřejmě moje osobní zkušenost není zárukou funkčnosti, může to být shoda náhod, kombinace stravy, chladného počasí venku, a kdoví čeho ještě. Nicméně to zatím vypadá na pozitivní korelaci.

Teď budu určitě nařčen z toho, že dělám reklamu. Nicméně se o to musím podělit. Prodává se to třeba v Drogeria Marketu (DM) pod značkou Balea Deo Krystal, za bratru lidovou cenu 69 korun. A vydrží to roky.

Nebýt ničím cítit je k nezaplacení.

Sdílet