Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor ke článku Vykrádáním k titulu.

  • 18. 5. 2009 21:02

    Inkvizitor (neregistrovaný)

    [208] S těma kaňkama to byla samozřejmě nadsázka, chtěl jsem tím říct, že Bc. bude mít VŽDY jiný obsah, náročnost a tím pádem i váhu. Dneska dává bakaláře kdekdo a kdyby se k nám do firmy jako programátor hlásil například absolvent filosofické fakulty nebo žurnalistiky, moc by mu titul při pohovoru nepomohl; to samozřejmě neznamená, že by nemohl uspět. U absolventů pajdáku si myslím, že je nějaká bakalářka většinou irelevantní; spíš by mě zajímalo, jestli má absolvent(ka) pevné nervy, baví jej/ji práce s dětmi nebo s mládeží, má přirozenou autoritu a jistou minimální inteligenci.

    S tím, že lidé jako já kazí vysoké školství, zásadně nesouhlasím. Ryba smrdí VŽDYCKY od hlavy; já bych nikdy nikoho nenapráskal za to, že opisuje, ale s vyučujícími, kteří si to dokázali ohlídat a nechali studenty hrábnout až na dno, jsem souhlasil a vážil si jich. Samozřejmě jenom tenkrát, pokud bylo vidět, že jsou to odborníci na slovo vzatí, snaží se studentům něco dát a nedusí je jenom tak z plezíru. Nemusím jistě dodávat, že někteří vyučující se chovají jinak.

    S tou prací je to podobné; já bych práci s podobným tématem a obsahem nikdy vést nechtěl a pokud bych musel, tak bych se snažil si saframentsky ohlídat, aby ta práce stála za to. Pokud fakulty nezvládají vedení prací, je snad lepší ty práce nepsat vůbec. O oponentech škoda mluvit, když vidíte, že má dotyčný chudák na stole 30 prací, které musí za pár dní ohodnotit a ještě ke všemu má náročnou funkci na katedře nebo fakultě, je to fakticky smutné.

    Za takových okolností, kdy škola nezvládá studenty ukočírovat, je na každém, jak se k problému postaví a co si ze studia odnese. Student, který se snaží celé studium odbýt, v některých oborech stejně dřív nebo později narazí. A u jiných oborů je to, podle mého názoru, beztak skoro jedno. :-(