Hlavní navigace

Jak se pracuje v "open space" kanceláři?

23. 4. 2008 13:08 (aktualizováno) Svatopluk Vít

Na tento článek mne navedli diskutující u mého předchozího článečku. Přiznám se, že problematice „otevřené kanceláře“ jsem nevěnoval tolik pozornosti, ale je v Česku docela živá. Jak se s touto novinkou sžívám já?

Jak jsem již několikrát říkal, firma, která mne zaměstnává, je globálního charakteru a přebírá světové standardy. Za tu dobu, co u ní pracuju (více než 8 let), jsme se stěhovali jen jednou. Ve starých prostorech jsme měli typickou kancelářskou budovu s mnoha kancelářemi. Před čtyřmi roky jsme se přestěhovali jinam a byl zvolen tzv. open space. Jen management má uzavřené kanceláře, nutno ovšem dodat, že stěny jsou skleněné, takže je dovnitř vidět. Ale můžete se odizolovat od hluku. Měl jsem štěstí, že díky neobsazené pozici, sídlilo IT také v jedné takové kanceláři.

Změnilo se to ovšem minulý rok, kdy jsem byl přeřazen do open space. Společný prostor sdílím s finanční účtárnou a to je docela rušné prostředí. Musíte vyřizovat pohledávky u odběratelů, mluvit s dodavateli a docela často hovořit s centrálou. Ve větším prostoru je nás 8. Dá to chvíli zabrat, ale pak si zvyknete.

Jako výhodu vidím to, že spoustu věcí vyřídím skrz skříň, ty totiž tvoří bariéru mezi jednotlivými pracovními stoly. Prostě a jednoduše padne dotaz, vy odpovíte. Nevýhodou je to, že pokud neumíte odfiltrovat okolí, stále vás něco ruší. Je pravda, že můžeme říci, že ubylo tzv. soukromých hovorů, protože je to prostě slyšet a nikdy nevíte, kdy půjde okolo šéf. Schovat se není kam.

Největší boje, které máme, jsou o nastavení klimatizace. Obecně jsou naše kolegyně „promrzlé“, takže přitápějí, my chlapi radši chladněji. Něco jako dvouzónová klimatizace v autě neexistuje. A navíc si v naší budově nemůžete otevřít okno, neboť to prostě není možné. Na plášti je speciální tvrzené sklo propletené kovovými drátky, které se výtečně snášejí se signálem mobilních operátorů. Správě budovy se povedlo zajistit vnitřní vysílače signálu, ovšem jen pro 2 ze tří operátorů. Pokud používáte toho třetího, z budovy se nedovoláte nebo velmi špatně.

Naše prostředí je celkem ještě zvládnutelné. Byl jsem ovšem na naší centrále a tam mají open space „vymakanější“. Ani manažeři totiž nemají uzavřené kanceláře, spíše boxy do výše 2 metry. Takže opět slyšíte vše, co se děje uvnitř i vně. Občas jsou to i strategická setkání.

Musím konstatovat, že v tuto chvíli nemám nějaký vyhraněný názor na to, zda open space ano či ne. Jsem někde uprostřed. Ani mi výrazně nevadí, ani jeho kvality výrazněji nehodnotím kladně.

Pracujete v open space kanceláři

Sdílet