Hlavní navigace

Bude to levné! Ale jen na začátku.

28. 4. 2008 13:41 (aktualizováno) Svatopluk Vít

V průběhu minulého měsíce jsem byl konfrontován s tím, jak se ve světě pracuje s vizemi. Je to jednoduché. Nejdříve bombasticky oznámíte svůj projekt a později začnete vaše prohlášení upravovat. A že nakonec to, co bylo ze začátku výhodou a důvodem vaší veřejné prezentace neplatí? Nevadí, spousta lidí už si toho ani nevšimne.

Budu tedy konkrétní. První projektem je asi celkem dobře mediálně známý projekt One Laptop Per Child. Vize zněla tak, že rozvinutý svět zapracuje na tom, aby i děti v nerozvinutých zemích mohly získat moderní výpočetní techniku. Peníze samozřejmě vládnou světu a například to, co denně utratíte za oběd, stačí v jiných částech čtyřčlenné rodině na měsíc pohodlného života. Aby měl tento projekt šanci, byla vize postavena na tom, že daný počítač musí stát co nejméně. Byla stanovena hranice 100 amerických dolarů.
Cenu bylo možno dle vize snížit hlavně proto, že daný výrobek bude vyráběn ve velkých sériích, budou jej moci objednat jen vlády a minimální objednávka bude milion kusů. Po uvedení se objevily hlasy, že za 100 dolarů není možno nic kloudného postavit. To byl rok 2005.
Původně bylo mnoho zemí pro (třeba Nigérie, Thajsko, Indie) a vypadalo to dobře. Pak se třeba v Thajsku objevila nová vláda, která OLPC zavrhla. Indie také z projektu vycouvala. Další špatné zprávy se objevovaly i od samotného projektu. Nejdříve problémy s hardware (např. při prezentaci nevydržela klika generující energii pro laptop), pak s cenou (cena se vyšplhala až na 176 USD) a nejnověji problémy s uživateli.
Byly provedeny některé úpravy a laptop se nyní prodává asi za 130 USD. Navíc byla rozjeta i komerční aktivita. Ono totiž i poté, co se objevily zprávy o tom, že by se dal laptop kupovat i v rozvinutých zemích za 200 USD, bylo stále dost zájemců, kteří by si OLPC koupili i tak. Jejich přání bylo vyslyšeno. Mohou si jej koupit. Celá akce začíná již 12.listopadu. Má to jeden háček. (mezitím se již laptop jmenuje XO). Laptop sice stojí 200 USD, ale vše je zaštítěno akcí „Give 1, Get 1“ což znamená, že zaplatíte 400 USD a dostanete jeden XO. Ten druhý (cena je přece 200 USD) poputuje jako humanitární pomoc chudým dětem. Jen pozor, aby to nedopadlo jako zde, případně zde.
Když to shrnu, myšlenka je dobrá, ze začátku trochu nadsazená v nákladech. A pak už se objevují jen a jen problémy, které se daly v podstatě předvídat. A to se ještě nezačalo pořádně mluvit o černém trhu, který se určitě OLPC (pardon XO-1) jistě chytne…
Druhým příkladem skvělé, ale v tuto chvíli polomrtvé myšlenky je Asus Eee. Měl to být subnotebook vynikajících parametrů za 199 amerických dolarů. Skvělá cena, skvělé parametry s dodáním v srpnu nebo na začátku září. Jistě víte co se stalo. Je totiž říjen a Eee není. Navíc se objevilo prohlášení o tom, že Eee bude nepatrně dražší a to něco kolem 250 USD. A hlavně za cenu drastického zhoršení parametrů. Problém je bohužel v tom, že i takto ořezaný výrobek je stále docela osamocenou vlaštovkou. Osobně mám dojem, že šlo o to, navnadit co nejvíce lidí na dobré parametry za dobrou cenu. Pak se jaksi přirozeně počítalo s tím, že se řekne to, co se řeklo. Nějací zájemci odejdou, ale podstatná část kupců zůstane a Eee si koupí i tak. Skvělá reklama a celkem zadarmo.

Poslední věcí, o které se chci zmínit je má oblíbená Joomla.Je to redakční systém, který vznikl odštěpením od mateřského projektu Mambo a to už v roce 2005. Ihned poté se začalo mluvit o nové, vylepšené verzi. Uplynuly 2 roky, nová, přepracovaná verze existuje jen v beta a RC verzích, které bych mohl směle nazvat alfa verzemi. V některých chvílích mi to přijde, že se vývojáři chovají jako naprostí nevzdělanci. Vydávat verzi, která obsahuje docela zásadní chyby, které v důsledku vedou i ke změně struktury DB, jako RC mi přijde hodně troufalé. Podle mne se vývojáři chytili do pasti „všeobjímajícího“ balíku, který bude nabízet dost funkcí. Dle mne to mělo vypadat tak, že měli vydat novou verzi jak jen to bylo možné, a postupně přidávat další funkce. Momentálně to vypadá tak, že některé pro uživatele zásadní funkce (jako je např. překlad administrační části) nejsou ve starší verzi oficiálně k dispozici a budou jen v nové verzi, ta ovšem zatím není.

Jenže to budou asi „erupce na slunci“. I např. takový mamut, jako je tým OpenOffice.org má docela problémy s čerstvě vydanou verzí 2.3. Obsahuje docela dost zásadních chyb (viz komentáře pod tímto oznámením), které by se v produktu tohoto jména neměly nikdy objevit – určitě ne ve verzi označované jako stabilní. Poslední dvě zmíněné věci nejsou ani tak spojeny s nějakým záměrem, spíše popisují nesplněné vize vývojářů.

Sdílet