Hlavní navigace

Frozen Bubble, Linus Torvalds a Compaq

31. 10. 2012 12:10 (aktualizováno) Marek Pszczolka
V posledním čísle Linuxexpres č. 07/2007 je na stranách 16 a 17 článek „Znáte autora Zamrzlé bubliny?“ od autora Svatopluka Víta. Článek je vlastně rozhovorem s autorem této populární linuxové hry Guillaume Cottenceau. A na stánce 17 je fotografie, jak Linus Torvalds hraje na svém notebooku Frozen Bubble.

Tato fotografie mě zaujala. Ne proto, že i autor linuxového jádra hraje hru (nebo ji zkouší?) – to je normální, vždyť je potřeba se odreagovávat. Zaujal mě typ notebooku, který Linus vlastnil nebo ještě vlastní (nevím, z jaké doby je tato fotografie). Jde o Compaq, zřejmě typ Evo n620.

Na svou dobu špička mezi notebooky a i dnes lze sehnat za slušnou cenu. Koupit ho můžete v konfiguraci s CPU Intel Pentium Mobile s taktem 1,5GHz, RAM až 768MB, HDD 60GB, dedikovanou grafikou ATI Radeon 32MB, Wi-Fi modulem a DVD-ROM za cenu kolem 15 tisíc korun vč. DPH.

Notebooky Compag (nyní po akvizici firmy Compaq v roce 2001 firmou HP se setkáváme s modely HP Compaq) byly jedny z nejpokrokovějších a nejlepších notebooků své doby. Používaly moderní materiály ze slitin lehkých kovů, byly malé, lehké a výkonné.

Sám jsem již přes rok majitelem notebooku Compaq Armada E500 s CPU Intel Celeron Mobile 600MHz, RAM 384MB, HDD 40GB/5400 rpm, DVD-RAM a dedikovanou grafikou ATI Rage Mobility 16MB. Na tomto stroji provozuji zcela bez problémů distribuci Ubuntu 7.04 Feisty Fawn. Notebook jsem kupoval s nainstalovanými Windows 2000 Professional (včetně originálního instalačního CD), ale přeinstaloval jsem na Windows XP Professional, které taktéž běhaly bez problémů. Zahrál jsem si dokonce i klasické FPS – Blood 2, Quake 2, Half-Life 1, CS ap. Pak jsem si disk rozdělil a provozoval jsem dualboot – Win XPP a Ubuntu 6.10 Edgy Eft. Po upgradu Ubuntu na verzi 7.04 jsem asi po měsíci Windows XPP zcela z disku odstranil.
Chtěl jsem tímto říct, že i na „starém železe“ lze úspěšně provozovat moderní linuxové distribuce a pokud si člověk chvilku pohraje, tak i Windows XP Professional (Visty bych už asi nerozjel…).

Sdílet