Hlavní navigace

Nero Linux 3 Beta

27. 4. 2007 20:34 (aktualizováno) Michal Breškovec

Původně jsem chtěl do nadpisu napsat „Recenze“, ale to by bylo asi odvážné, spíš se pokusím sdělit vám své dojmy z nového Nera pro Linux, co to umí a jestli se vyplatí, když máme spoustu kvalitního vypalovacího software zdarma.

Takže o co jde – 19.4.2007 se na webu společnosti

Nero Linux 3.0.0.0 to už je jiná káva, prostředí programu je napsáno za použití GTK2 a jako by z oka vypadlo verzi 7 z Windows. Dokonce se mi zdá takové uhlazenější než ve Windows. Dialogy, kterými procházíte jsou zcela totožné a kdo s Nero už někdy pracoval, tak se určitě neztratí.

Obrázek 2: Nero Linux 3.0.0.0 Beta

Interface vypalovacího programu Nero Linux 3.0.0.0

Jako systémové požadavky pro nové Nero je uváděno:

  • Linux Kernel 2.4 nebo novější (2.6 doporučeno) s X-Window
  • Glibc 2.3.2 a libstdc++6 3.4
  • GTK+ 2.4.10 (nebo novější)
  • 800 MHz Intel® Pentium® III procesor, AMD Sempron™ 2200+ procesors nebo podobný, 128 MB RAM
  • Místo na disku: 50 MB pro instalaci programu
  • CD, DVD, Blu-ray, nebo HD DVD vypalovací nebo přepisovací mechanika pro vypalování

což dnes myslím nejsou nároky nijak přehnané a pokud nebudete chtít vypalovat maximálními rychlostmi, které dnes vypalovačky zvládnou, tak si určitě vystačíte i se slabším železem. Já snad ještě dodám, že Nero Linux 3 by mělo podporovat nativně i 64 bitovou architekturu, umí Unicode a podporuje distribuce Red Hat Enterprises, Fedora Core, SuSE, Debian, Ubuntu, Linspire a Mandriva. Ke zstažení jsou balíky DEB a RPM.

Určitě vám neuniklo, že nové Nero umí pálit i na modrolaserové formáty Blu-ray a HD DVD. Jak jsem rychlým googlením zjistil, Blu-ray by už mělo jít v Linuxu vypalovat díky patchi pro DVD±RW/R tools, ohledně podpory HD DVD jsem nenašel nic, takže zde by mělo mít Nero Linux asi prvenství (pokud se mýlím, tak mě prosím v diskuzi opravte). Oproti Windows verzi je zde i podpora Rock Ridge, tedy alespoň jsem si ji tam nikdy nevšiml.

Co se týká dalších funkcí, tak zde nic extra nenajdete. V tomto je Linux verze zcela totožná s verzí pro Windows, takže zde vítězí K3b se svými schopnostmi s enkodováním videa atd. na celé čáře. Nicméně, jak už jsem se zmínil Nero vypaluje velmi kvalitně a podpora vypalovaček všech možných značek je na velmi vysoké úrovni. Zde myslím programy pro Linux mají co dohánět. Také zde bez problémů funguje ověřování disku po vypálení, se kterým bývá u K3b problém a je to vlastně ode mě jediná větší výtka k této jinak vynikající aplikaci. Co se mi také líbí je upravování CD-Text informací při vypalování audia, které mi připadá srozumitelnější než v K3b. Výhodou je jistě i možnost nativně pracovat s obrazy disků v *.nrg. Bohužel Nero Linux 3 neumí kopírovat disky do standardních ISO obrazů (vypalovat je umí), ale na to máme nástrojů dost :-) Neznalé angličtiny či jiného světového jazyka jistě potěší, že Nero Linux 3 je lokalizován i do naší mateřštiny. Bohužel lokalizace je podobná té ve verzi pro Windows, takže jsou přeloženy i zažité anglické výrazy jako Disk-at-Once → Disk najednou, nebo Multisession → Vícenásobný oddíl. Za tohle bych skoro vraždil a ve Windows se to naštěstí dá řešit pomocí vynikajícího neoficiálního překladu Evžena Polenky. Jako takovou kuriozitu jsem si všiml, že soubor s částí českých textů je uložen v kódování cp 1250.

Jsou zde samozřejmě i věci, ke kterým mám výhrady. První, čeho si možná všimnete, že nejde do kompilace přetáhnout více souborů než jeden. I když jich máte označených třeba pět, přetáhne se jen ten na kterém máte kurzor myši. Doufám, že toto bude ve finální verzi opraveno. Další je zapínání/vypínání zobrazování skrytých souborů a adresářů. V konfiguraci sice lze nastavit, zda mají být zobrazovány, nebo ne, ale není zde žádná cesta jak to zapnout nebo vypnout z okna prohlížeče souborů. Co by vám stejně jako mě mohlo chybět je zobrazování aktuální rychlosti vypalování. Pokud vypalujete DVD třeba 16×, je tato rychlost ve vypalovacím dialogu napevno uvedena a nemění se podle aktuálního stavu. Jak si vzpomínám, v Nero 6 pro Windows se toto muselo zapínat pomocí úpravy v registrech v Nero 7 už to jde nastavením v menu. Poslední věc, která mi chybí je možnost záložek, kde bych si mohl nastavit adresáře, ve kterých mívám data, aby nebylo nutné prolézat celou adresářovou strukturu – to je přece jen pro člověka zmlsaného funkcemi KDE a GNOME trošku nepohodlné.

Update 27.4.2007 – dnes mi Nero při vypalování DVD-Video tvrdilo, že bude vypalovat rychlostí 147×. Očividně si nějak přepočítalo rychlost 16× na DVD, jako kdyby vypaloval na CD. Zdá se, že v betě je stále co vychytávat.

Pokud vás tedy zajímá, jestli se vyplatí do Nero Linux 3 investovat těch 19,99 € (kurzy) co stojí, tak musím říct, že mě velmi mrzí, že součástí Nero Linux 3 není Cover Designer, který alespoň ve kvalitě jako ho má Nero pro Windows v Linuxu citelně chybí. Nicméně začínám si myslet, že to Nero AG s podporou Linuxu myslí vážně a tudíž by se mohl objevit. To by také pravděpodobně přineslo podporu LightScribe a LabelFlash. Takže pokud jste spokojení s funkčností K3b či jiného svobodného vypalovacího programu a vše co umí i Nero vám bez problému funguje nemáte zatím důvod. Pokud vám vypalování nefunguje podle představ (špatná podpora vaší vypalovačky, atd.) je Nero dobrá volba. Také pokud jste právě přešli z Windows může pro vás být plusem známé prostředí. Výhodou pro vás také bude, pokud vlastníte licenci na Nero pro Windows můžete ji použít i pro Nero Linux (neplatí pro OEM verze).

Na závěr musím říct, že pokud Nero vychytá drobné chybky, které jsem zmínil a přidá Cover Designer s funkcemi, které má ve Windows může se z Nero Linux 3 stát velmi úspěšná aplikace. Dnes, kdy oblíbenost Linuxu mezi běžnými uživateli rychle roste je to jistě od Nero velmi chytrý obchodní tah, protože tito uživatelé si většinou s ideologickou čistotou aplikací příliš hlavu nelámou a železo je třeba kout, dokud je žhavé.

Musím se přiznat, že ač nadále zůstávám u K3b, licenci na Nero Linux jsem si zaplatil. Zatím to beru spíše jako takovou malou reparaci za doby, kdy jsem legální software moc neřešil, což právě paradoxně změnil GNU/Linux, ale myslím, že v budoucnu se Nero Linux stane velmi vyzrálou aplikací.

Pokud tedy nejste proti komerčním aplikacím na Linuxu stáhněte si Nero Linux 3.0.0.0 Beta a vyzkoušejte si ho sami, to je totiž nejlepší :-) Pro tuto betu nepotřebujete žádnou registraci, ani licenční číslo. Tato Beta je plně funkční do 31.5.2007.

Sdílet