Hlavní navigace

Tak mi UPC sebralo Óčko

18. 3. 2009 22:59 (aktualizováno) brk

Ač nejsem příliš zvědavý na rapující černochy a dnešní specifické žánry oblíbené kategorii „teen“ mi říkají čím dál méně, docela jsem si zvykl na TV Očko. Rád si poležím s notebookem v posteli a jelikož můj Xkový ThinkPad má jen mono chrhlák, tak si jako hudební kulisu pouštím právě Očko. V obou věžích mi už dávno přestalo fungovat jak CD, tak i dnes již poněkud zbytečný kazeťák a TV mám naproti postele, takže Óčko vyhrálo.

Když jsem předevčírem přišel z práce, tak otec zrovna naštvaně přelaďoval TV, video a nadával na UPC, poněvadž nezůstal kámen na kameni, nebo spíše program na kanálu, kde ho člověk čekal. Já ho následoval o pár hodin později, ale až včera mi došlo, že jsem sice naladil třeba MTV, které mít nemám, ale Óčko nikoliv. Jelikož mi UPC svévolně snížilo i upload na polovinu, rozhodl jsem se zavolat zákaznickou linku. S pomalým uploadem jsem byl poslán do míst, kde ani slunce nesvítí, poněvadž jsem právě telefonoval přes svůj SIPový WiFi telefon a nemohl jsem vyhovět požadavkům operátora. S TV jsem nedopadl o moc lip. Prý nová programová nabídka a já si mám jinými slovy políbit oblast v okolí výstupu svého zažívacího traktu. Asi jsem byl hodně nevrlý, protože mi DVB-C nebylo nabídnuto, ale v tu chvíli to bylo asi jediné štěstí, protože bych se asi neudržel a začal být vulgární.

V horké vaně jsem trošku „zchladnul“ a došel k tomu, že Očko vysílá i streamovaně. Sice to neřeší můj mono chrhlák, ale aktuálně jsem na UPC naštvaný tak, že chci, aby to hrálo, i kdyby to mělo být na neaktivní ploše mého desktopu a s vypnutým zvukem.

Máte-li Óčko také rádi a internetový stream Vás zaujal, poslechnout si ho není nikterak obtížné. Stačí mít nainstalovaný např. mplayer a pak v řádce napsat něco jako:

mplayer -cache 8192 „http://stream3.idnes.cz/ocko-tv-hq?idostrova=ocko“

Pokud máte poslední *buntu, patrně neuslyšíte zvuk, poněvadž vám schází w32codecs, které jsou k dispozici např. v Medibuntu repozitářích. Jestliže z jakéhokoliv důvodu nechcete řešit celý repozitář, stačí pro 8.10 napsat něco jako:

wget http://packages.medibuntu.org/pool/non-free/w/w32codecs/w32codecs_20071007–0medibuntu3_i386.deb && sudo dpkg -i w32codecs/w32codecs_20071007–0medibuntu3_i386.deb

Strem očka v nejvyšší kvalitě zatíží linku cca 700MB/hodinu, což je vyšší datový tok než u průměrného DVD ripu. Vysíláno je v plném PALu a je to docela i dívatelné. Schválně, poznáte na následujícím obrázku, co je internetový stream a co DVB-T?

[poll=3]

Ani přesně nevím, proč jsem tento zápisek napsal, ale asi doufám v pověstné „stokrát nic umořilo vola“. Sice nevím, zda-li pověstným volem zde může být něco v infrastruktuře UPC, či server iDnesu, ze kterého Óčko vysílá, nebo nejspíš nic, ale Óčko mi docela chybí. DVB-C aktuálně nechci už z principu a platit 3 stovky za něco, co jde chytit „vzduchem“ se mi nechce již tím tuplem. Nakonec to bude asi jen jako docela dobré upozornění na nejvyšší čas provést revizi společných anténních rozvodů pro příjem DVB-T.

Sdílet