Hlavní navigace

Ubuntu: lidskost zabalená do Gnome

31. 10. 2012 12:14 (aktualizováno) Marek Pszczolka

Distribuce Ubuntu je na ovládání velice příjemná. Pokud hledáte stabilní, uživatelsky přívětivý a nenáročný operační systém, je pro vás Ubuntu to pravé.

Filozofie Ubuntu

Komunita Ubuntu je postavena na ideálech popsaných ve filozofii Ubuntu : že by software měl být zdarma, že by softwarové nástroje měly být použitelné lidmi v jejich místním jazyce a že by lidé měli mít svobodu upravit a měnit jejich software jakkoliv chtějí. Proto:

– Ubuntu bude vždy zdarma.

– Ubuntu obsahuje kvalitní překlady a vstřícnou infrastrukturu.

– Ubuntu je vydáváno pravidelně a předvídatelně. Nové verze vycházejí každých šest měsíců.

– Ubuntu je zcela založeno na zásadách vývoje softwaru s otevřeným zdrojovým kódem.

O jméně

Ubuntu je jihoafrickou etickou ideologií zaměřenou na lidskou sounáležitost a vztahy k druhým. Samotné slovo pochází z jazyků Zulu a Xhosa. Ubuntu je vnímáno jako tradiční africká hodnota, je považováno za jeden ze základních pilířů Jihoafrické republiky.

Základním překladem principu Ubuntu je „lidskost k druhým“. Jako platforma založená na Linuxu přináší operační systém Ubuntu kouzlo ubuntu do světa softwaru.

Rozdíl

Je mnoho rozdílných operačních systémů založených na Linuxu: Debian, SuSE, Gentoo, RedHat, Mandriva ap. Ubuntu je další účastník v tomto soutěživém světě. Co vlastně dělá Ubuntu tak rozdílným?

Ubuntu vychází z Debianu, jedné z nejvíce uznávané, technologicky pokročilé a dobře podporované distribuce. Ubuntu chce vytvořit distribuci poskytující moderní a ucelený linuxový systém pro práci na desktopech i serverech. Obsahuje velké množství pečlivě zvolených balíčků z distribuce Debian a zachovává výkonný balíčkovací systém, který umožňuje snadnou instalaci a čisté odstraňování programů. Seznam balíčků Ubuntu je zredukovaný na důležité aplikace vysoké kvality.

Svým zaměřením na kvalitu vytváří Ubuntu odolné a bohatě vybavené prostředí pro práci s počítačem, vhodné pro domácí i podnikové využití. Projekt maximálně využívá čas potřebný na doladění detailů a je schopen vydat verzi vybavenou nejnovějším a nejlepším současným software každých šest měsíců.

Číslování verzí vychází z roku a měsíce. Současná verze je Ubuntu 6.10 Edgy Eft, vydaná v říjnu 2006. Minulá verze nesla označení Ubuntu 6.06 Dapper Drake a vyšla v červnu 2006 – tato verze je tzv. LTS – dlouhodobě podporovaná, stabilní verze. Nová verze vyjde v dubnu a je označena Ubuntu 7.04 Feisty Fawn.

Každá verze je podporována a aktualizována vydáváním bezpečnostních aktualizací a oprav minimálně 18 měsíců, verze LTS bývají podporovány 36 měsíců.

Základní distribucí je Ubuntu, které je postaveno na grafickém prostředí Gnome. Aby Ubuntu vyšlo vstříc lidem, kteří si místo Gnome oblíbili KDE, byla vydána verze Kubuntu. Pro slabší počítače, resp. pro nenáročné grafické prostředí vyšla verze Xubuntu, používající prostředí Xfce. Dalším projektem je Edubuntu (verze pro školy).

Zdroje: Text „O Ubuntu“ v samotné distribuci Ubuntu, Ubuntu.cz, Wikipedie

Sdílet