Hlavní navigace

Nový notebook

31. 10. 2012 12:08 (aktualizováno) Marek Pszczolka

Tak nadešel čas, abych svůj postarší notebook Compaq Armada E500 (byť byl i po dlouhé době užívání ve výborném stavu) vyměnil za něco novějšího. Rozhodovala u mě hlavně cena a po několikadenním hledání jsem si vybral jeden model od Asusu s velmi příznivým poměrem cena/výkon.

Přes internetový obchod Alza.cz jsem si objednal Asus X51R – AP076 (viz zde). To znamená jednoduchý, nenáročný notebook pro domácí použití s CPU Intel Celeron M-520 1,6GHz, 1GB RAM, HDD 120GB/5400rpm, čipsetem ATI Radeon Mobility X1100 a integrovanou grafickou kartou X300 s 256MB sdílené paměti, DVD-RAM vypalovačkou, s Wi-Fi a bez OS – za cenu 15.300,–Kč vč. DPH.

Po rozbalení, důkladné prohlídce a po prvním nadšení z nové mašinky jsem se dal do instalování operačního systému.
Jako první jsem instaloval Windows XP Professional – a to hlavně z důvodu otestování HW přístroje a abych případně mohl zjišťovat možná úskalí při instalaci Linuxu.
Už při instalaci jsem si 120GB disk rozdělil na tři stejně velké oddíly (cca 37,2GB). Na první oddíl jsem instaloval Windows a zbylé dva jsem prozatím zformátoval souborovým systémem NTFS pro další použití.

Instalace a poinstalační procedury proběhly překvapivě (protože na netu jsem u Asusů četl „samý problém“) na výbornou, kromě jediné věci – ovladače pro grafiku. Na stránkách Asusu jsem dlouho, cca týden nemohl stáhnout driver. Vždy, když jsem ho stáhnul a chtěl rozbalit, tak mi to hlásilo, že je poškozený archív RAR. Až jednoho dne se soubor stáhnul korektně a šel i rozbalit, aniž mi vypsal jakoukoliv chybu. Do té doby, než jsem měl originální ATI ovladač přímo od výrobce, jsem byl nucený používat otevřené ovladače od Omegy.

Takže Windows XPP běžely, aktualizoval jsem systém, od výrobce notebooku jsem stáhnul a nainstaloval již všechny ovladače a potřebné utility, nainstaloval další potřebné programy, vč. mých oblíbených her… Nastal čas nainstalovat Linux.

Vybral jsem si (jak jinak) svou oblíbenou distribuci Ubuntu 7.04. Ačkoliv mě dost členů komunity z Ubuntu.cz od pořízení notebooku fy Asus odrazovalo, nedbal jsem toho. Nyní nastaly hodiny pravdy – buď tam Ubuntu nainstaluji a vše rozchodím napoprvé nebo po instalaci budu pátrat, laborovat, kompilovat, vztekat se a proklínat Linux.

S mírnými obavami jsem nejprve ve Windows připravil třetí oddíl (druhý oddíl jsem ponechal v NTFS pro data – filmy, muziku, obrázky, dokumenty), vsunul CD s Ubuntu do mechaniky a počítač restartoval.

Ubuntu v live režimu naběhlo celkem svižně a tak jsem spustil instalaci. Po 20 minutách byla instalace dokončena a provedl jsem první restart. Naběhl GRUB, vybral jsem Ubuntu a systém naběhnul, zatím v rozlišení 1024×768. Proběhla obvyklá (a obsáhlá) aktualizace, automaticky se mi stáhly uzavřené ovladače pro grafiku a wi-fi a systém si vyžádal restartování.
Po tomto restartu naběhlo Ubuntu bez jediného zádrhelu, se správným rozlišením 1280×800 a s fungující 3D akcelerací. Postahoval jsem potřebné kodeky a programy, vyzkoušel připojení přes wi-fi, zkusil si zahrát 3D hru OpenArena, vyzkoušel přehrát písničky v MP3 i WMA, přehrál jsem si video v AVI, WMV i DVD a STÁLE bez jediného problému.

Notebook mám již měsíc – dodneška jsem nenatrefil na nějaký HW problém, ať již ve Windows, tak v Ubuntu! Koupil jsem zřejmě dobrý, vyladěný a otestovaný „kousek“ (ťuky ťuk na dřevo).
Jasně – po měsíci používání nemohu ještě plně posoudit, zda se něco neobjeví, ale myslím, že pokud se zatím nic (notebook je používaný denně minimálně 12–16 hodin!!!) v oblasti hardwaru neprojevilo jako chybné či vadné, mám zatím důvod ke spokojenosti.

Mimochodem: na diskuzních fórech Notebook.cz a Ubuntu.cz stále čtu, že lidé mají s Asusy neustálé problémy – nejde jim wi-fi, nemohou najít ovladače pro XP či pro Linux, blbne jim DVD mechanika, touchpad, nejde jim tamto či ono a mnoho dalších věcí…Mě se tyhle problémy vyhnuly. Zřejmě to taky bude tím, že řada X51 je zcela nová řada, která má prý nahradit dosti poruchovou řadu A6 a u níž se výrobce vyvaroval problémových součástek…

Sdílet