Hlavní navigace

Google Earth: možná jedna z budoucích velkých Bomb

19. 12. 2007 17:28 (aktualizováno) jelinek

Google Earth asi netřeba dlouho představovat. Asi každý již zaznamenal tenhle prográmek od Googlu, který vyšel již několik let zpátky. Ale to co prapůvodně vypadalo jen jako pěkná hračička od „všemocného“ Googlu, v tuto chvíli začíná pomalu dostávat obraz užitečné věci. A dle mého názoru nejen toho. Nabízí se spekulace jestli Sergey a Lerry toto zamýšleli od počátku a nebo jen pro zábavu udělali malou aplikačku založenou na jednoduchém nápadu a čekali co se z toho vyvine. Myslím ale že oba chlapci nás několikrát přesvědčili o tom, tomu jen tak asi nebude.

Abych dlouho nechodil kolem horké kaše, zde je to co mám namysli. Z nudy jsem si brouzdal po Google Earth a narazil jsem na poměrně hezky vykreslené 3D modely některých budov. Což asi pro ty z Vás, kteří zabloudili podobným směrem v posledním roce není také žádné překvapení. A to že některá města (především pak ty americká) jsou pokryta 3D modely tak hustě, že se můžete téměř procházet po ulicích, také asi víte. A to že Evropská města trochu zaostávají, víte asi také. Zde je pro srovnání New York (u kterého tedy nutno podotknout, že je to jedna z věcí, kdy si řeknete, že vidíte zase jednou něco pěkného) a Paříž (našel jsem zhruba asi 20 modelů).

New York

Paris

Co pro mě již bylo překvapením, jsou modely v Praze, Především ten sv. Víta je fakt povedený.

sv.Vit

Dalšími byly například model Národního muzea (mezi námi patří k tomu slabšímu co je v Praze k vidění, ale díky bohu za něj), Kongresové centrum na Vyšehradě spolu s Corinthia Towers.

vysehrad

Tohle ale stále není nic převratného. Za skutečně převratnou věc považuji způsob jaký Google k tvoření modelů na Google Earth přistupuje. Model na Google Earth může umístit úplně každý. K tvorbě modelů se používá Google SketchUp (v aktuální verzi 6), který ovládne po pár minutách snad každý. Umístění na Google Earth také není složité (zde je jediný a pro někoho i podstatný problém, na který jsem narazil – od zažádání o zveřejnění do zveřejnění to většinou trvá cca 4 měsíce). Zde je jeden zajímavý projekt jednoho žáka střední školy v na Praze 4.

skola

A to už jsem u jádra věci. Uživatelé si sami modelují svět. A Google je jen provozovatel, který kontroluje obsah. Nepřipomíná Vám to něco? Na těchto principech fungují někteří představitelé tzv. Sociálních webů (založených na principech Webu 2.0).

A když se vrátím k názvu tohoto článku, tak jak se z Google Earth může stát celosvětová bomba, která zahýbe světem businessu stejně jako kdysi Google Adwords? Jednoduše, představte si že si firmy modelují svoje obchody, centrály, showroomy, města si modelují svoje památky, atd… A za komerční zveřejnění platí (třeba jen pár centů) a nebo platí za přejití z Google Earth na firemní stránky. Další věcí co návazně může být velikým milníkem (a zde se nekoukáme do daleké budoucnosti), pokud bude Google Earth v mobilních telefonech (o co již pokusy jsou), tak je velice pravděpodobné že ve spojení s Google Locatorem (v současné době beta verze), který běží nad Google Maps, by mohl třeba plně nahradit práci průvodce při návštěvě nějakého města.

Takže co na závěr. Možná se dočkáme dalšího produktu od Googlu, o kterém se bude psát jako o milníku. Z mě jen dodávám Lerry, Sergeyi, držím palce…

Sdílet